Fałszywe zeznania

• Autor wątku Autor wątku maniek004
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniek004

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Ostatnio trafiłem na policje za zniszczenie mienia, ale zaczeli mie pytać o narkotyki i ze strachu powiedziałem o koledze że mnie częstował. Ostatnio była sprawa w sądzie i zeznałem przed sądem że tamto wszystko było nieprawdą. Teraz będe miał sprawe za fałszywe zeznania. Będzie to mój pierwszy wyrok, czy mogę liczyć tylko na grzywnę?? czy mam spodziewać się odsiatki?? Prosze o pomoc

Jeśli nie Byłeś karany, i nie zaczniesz robić nic głupiego (czytaj: ukrywać się) to najprawdopodobniej skończy się na wyroku w zawieszeniu + grzywnia. Na "odpoczynek" na koszt Skarbu Państwa przeważnie trzeba bardziej zasłużyć.

Jeśli przyznajesz się do zarzutu, to może warto rozważyć dobrowolne poddanie się karze w trybie art 335 k.p.k. (jest o tym na forum - poczytaj).

Jak moge dobrowolnie poddać się karze ?? musze złożyc jakiś wniosek ??

tak - po spełnieniu warunków określonych w art. 335 KPK

też mam podobną sytuacje jeżeli chodzi o fałszywe zeznania. prokurator zaproponował mi 3 miesiące w zawieszeniu na 3 lata, 300 zł grzywny i kuratora. pytał się czy dobrowolnie poddaje się karze ale się nie zgodziłam i teraz będzie sprawa w sądzie. jakie są szanse że sędzia mnie uniewinni, bo wg mnie to nie były do końca fałszywe zeznanie bo pózniej na konfrontacji wszystkie niejasności zostały wyjaśnione. poza tym nigdy nie byłam karana, studiuje. po jakim czasie odbędzie się sprawa w sądzie, będe mogła jeszcze sie wytłumaczyć, czy ten prokurator też będzie na tej rozprawie? trochę wydaje mi się to wezwanie dziwne bo ta sprawa zakończyła sie tydzień przed tym jak dostałam wezwanie do prokuratury i oskarżont dobrowolnie poddał się karze

Powrót