Fałszywy dowód na potrzeby konta w portalach społecznościowych

• Autor wątku Autor wątku luka1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
L

luka1985

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam, portale społecznościowe coraz częściej zaczynają wymagać wysyłania różnych prywatnych danych w tym nawet skanów dowodów osobistych dlatego zastanawia mnie jedna kwestia. Czy można w zgodzie z prawem stworzyć sobie w programie graficznym dowód osobisty z wymyślonymi danymi na potrzeby potwierdzenia danych w portalu społecznościowym? Powiedzmy, że chcę konto na FB na wymyślone dane bo swoich nie chcę im podawać, a oni chcą potwierdzenia w formie skanu dowodu. Ściągam sobie wzór dowodu, wklepuję wymyślone dane, które mam na koncie i wysyłam celem potwierdzenia tożsamości.
PS Zdaję sobie sprawę, że podobna praktyka w przypadku zakładania kont celem oszukiwania innych byłaby przestępstwem i to jest w pełni zrozumiałe. Ale w tym wypadku celem nie jest ani naciąganie, anie oszukiwanie kogokolwiek tylko ochrona własnej prywatności.

Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa,podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 3. Kto czyni przygotowania do przestępstwa określonego w § 1,podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Na chwilę obecną możesz liczyć na zarzuty z
§ 3...

CDZ2015 napisał:
Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa,podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 3. Kto czyni przygotowania do przestępstwa określonego w § 1,podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Na chwilę obecną możesz liczyć na zarzuty z
§ 3...

Ja nie czynię żadnych przygotowań, tylko pytam, bo ostatnio wdałem się z jedną osobą w taką dyskusję :)
I dalej nie mam pewności czy ten art. dotyczyłby takiego przypadku. Bo czy grafika z photoshopa może być traktowana jako dokument? I zastanawia mnie tez, czy to podlega w ogóle pod polskie prawo, skoro serwery największych portali społecznościowych znajdują się poza ich terenem.

luka1985 napisał:
Ja nie czynię żadnych przygotowań, tylko pytam, bo ostatnio wdałem się z jedną osobą w taką dyskusję :)
I dalej nie mam pewności czy ten art. dotyczyłby takiego przypadku. Bo czy grafika z photoshopa może być traktowana jako dokument? I zastanawia mnie tez, czy to podlega w ogóle pod polskie prawo, skoro serwery największych portali społecznościowych znajdują się poza ich terenem.
Przestępstwo popełniasz na terenie danego kraju, w którym obowiązuje dane prawo, to raz. Dwa, grafika służąca za dokument wypełnia znamiona przestępstwa.
Ale skoro wydaje Ci się, że jesteś mądrzejszy...

A czy portale społecznościowe mogą wymagać skanów dowodu?
Takie powinno być pierwsze pytanie.
Przecież tym wymogiem łamią prawo.

mpn103 napisał:
Autor wątku nie pytał czy wymóg przedstawienia dokumentu jest zgodny z prawem, lecz jakie są granice odpowiedzialności za posługiwaniewentualne się sfałszowanym dokumentem...

mpn103 napisał:

no właśnie coraz częściej wymagają. Wystarczy, że ktoś na przykład kilka razy zgłosi twój profil (choćby na złość). Więc masz wybór: albo wysyłać wrażliwe dane, albo usunąć profil. A to ostatnie dla wielu wiąże się z wieloma utrudnieniami.

CDZ2015 napisał:
Przestępstwo popełniasz na terenie danego kraju, w którym obowiązuje dane prawo, to raz. Dwa, grafika służąca za dokument wypełnia znamiona przestępstwa.
Ale skoro wydaje Ci się, że jesteś mądrzejszy...
Nie wydaje mi się, że jestem mądrzejszy. Po prostu nie mogę uwierzyć, że nasz system prawny jest na tak żenująco niskim poziomie, żeby taki czyn karać tak samo jak fizyczne podrabianie dokumentów celem robienia jakichś przekrętów lub oszustw. W tym wypadku bowiem nikomu nie dzieje się krzywda i jedyną konsekwencją takiego działania jest to, że wielkie korporacje nie dysponują twoimi prawdziwymi danymi.
No ale skoro tak jest to ok, dzięki za odpowiedź.

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dura lex, sed lex. Może zostać uwzględniona niska szkodliwość czynu.

mpn103 napisał:
A czy portale społecznościowe mogą wymagać ...

Jak jest jakiś problem to nie korzystasz z tych portali.

Ja np. nie korzystam z usług ktore mają niekorzystną umowę itd.

arturoooo napisał:
Jak jest jakiś problem to nie korzystasz z tych portali.

Ja np. nie korzystam z usług ktore mają niekorzystną umowę itd.
To jest normalny odruch, aczkolwiek autor wątku w mojej ocenie wyznaje zasadę "Nie masz FB, Twittera czy Instagrama - nie istniejesz"...

CDZ2015 napisał:
To jest normalny odruch, aczkolwiek autor wątku w mojej ocenie wyznaje zasadę "Nie masz FB, Twittera czy Instagrama - nie istniejesz"...

Masakra... ;)

Nie mam konta na w/w stronach :o

Zatem jak czytam, merytorycznie temat już wyczerpaliście. Zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót