L
luka1985
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 41
Witam, portale społecznościowe coraz częściej zaczynają wymagać wysyłania różnych prywatnych danych w tym nawet skanów dowodów osobistych dlatego zastanawia mnie jedna kwestia. Czy można w zgodzie z prawem stworzyć sobie w programie graficznym dowód osobisty z wymyślonymi danymi na potrzeby potwierdzenia danych w portalu społecznościowym? Powiedzmy, że chcę konto na FB na wymyślone dane bo swoich nie chcę im podawać, a oni chcą potwierdzenia w formie skanu dowodu. Ściągam sobie wzór dowodu, wklepuję wymyślone dane, które mam na koncie i wysyłam celem potwierdzenia tożsamości.
PS Zdaję sobie sprawę, że podobna praktyka w przypadku zakładania kont celem oszukiwania innych byłaby przestępstwem i to jest w pełni zrozumiałe. Ale w tym wypadku celem nie jest ani naciąganie, anie oszukiwanie kogokolwiek tylko ochrona własnej prywatności.
PS Zdaję sobie sprawę, że podobna praktyka w przypadku zakładania kont celem oszukiwania innych byłaby przestępstwem i to jest w pełni zrozumiałe. Ale w tym wypadku celem nie jest ani naciąganie, anie oszukiwanie kogokolwiek tylko ochrona własnej prywatności.