Familiennachzug

• Autor wątku Autor wątku reja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!Prosze o informacje na temat Familiennachzug-interesuje mnie temat pozwolenia na prace dla zony i dzieci.Przeczytalam gdzies ze nalezy sie automatycznie..czy to prawda?I jeszcze jedno pytanie ,w 1996 bylismy zameldowani w niemczech przez 18 miesiecy.Czy nalezy sie nam teraz prawo do pobytu i pracy czy jest to przedawnione?Prosze o pomoc albo o wskazowki gdzie moge to znalezc.

na podstawie informacji podanych przez pania niestety nie mozna nic napisac, brak jest podstawowych rzeczy

A wiec obecnie mieszkamy z mezem tutaj od lutego,maz jest zameldowany od pazdziernika ubieglego roku.Maz pracuje od marca w niem firmie,ja chcialabym pozwolenie na prace(wiem ze trzeba miec pracodawce-ja probowalabym bez tego)Pozwolenie na pobyt mamy oboje tak jak wszyscy na poczatek-5 lat.Teraz sprowadzilismy do nas 19-letniego syna ktory uczyl sie w szkole w niemczech(realschule-11 klas i pol 12)Przerwal nauke i chce tutaj
(ok.Speyer)zdobyc zawod.Na znalezienie ausbildungplatz jest juz w tym roku za pozno wiec musi przeczekc do nastepnego.Dlatego tez interesuje mnie czy nalezy nam sie to pozwolenie na prace,bo przez ten rok syn musi cos robic.Natomiast jesli chodzi o ten drugi temat,to pytam tylko z ciekawosci moze udaloby sie z innej strony uzyskac to pozwolenie na prace.W latach 95-97 bylismy w niemczech zameldowani razem z dziecmi,maz pracowal wtedy jako pracownik-gosc.Z gory dzieki wielkie za odpowiedzi(mam nadzieje ze beda)

jakie sa panstwa obywatelstwa i na jakiej podstwie przebywacie na terenie brd ?

Obywatelstwo mamy polskie a przebywamy tu ze wzgledu na prace meza.

jesli chodzi o pania to pozwolenia na prace nie dostanie pani na zasadzie "dziedziczenia" po mezu, a syn jesli ma mozliwosc kontynuacji nauki w niemieckiej szkole to moze to robic i ksztalcic sie dalej.
pobyt w latach 90 tamtego wieku nie ma nic wspolnego z obecna sytuacja.

Dzieki serdeczne za odpowiedz.Jeszcze pytanie czy syn-jesli znajdzie ausbildungplatz nie bedzie potrzebowal pozwolenia na prace.Prosze jeszcze o ustosunkowanie sie do tych przepisow ktore tez znalazlam na jakims forum-SGBIII par.284,AGVpar.12a,Beschaftigungsverfahrensverordnung par.9.

Powrót