Film amatorski na podstawie noweli

• Autor wątku Autor wątku Sevik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sevik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
chciałabym zrobić film na podstawie noweli Bolesława Prusa. Z tego, co mi wiadomo, jego dzieła są dostępne dla wszystkich, bo minęło już ileś lat od jego śmierci. Film miałby zostać wysłany na konkurs, ale nie na nie wiadomo jak duży, tylko taki dla gimnazjalistów :) Mozliwe, że film zostanie udostępniony na YouTube, i że będę z niego czerpać zysk. Moje pytanie brzmi: czy mogę napisać scenariusz i zrobić film na podstawie noweli bez uzyskiwania praw autorskich? Czy taka "Kamizelka" jest jeszcze chroniona takowym prawem? Proszę o wyrozumiałe odpowiedzi, bo nie mam jeszcze wielu lat na koncie i nie śmigam w tematach prawnych, a nie chcę mieć potem problemów :D

Art. 36. Ustawy o prawie autorskim

Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat siedemdziesięciu:
1) od śmierci twórcy, a do utworów współautorskich - od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych;
2) w odniesieniu do utworu, którego twórca nie jest znany - od daty pierwszego rozpowszechnienia, chyba że pseudonim nie pozostawia wątpliwości co do tożsamości autora lub jeżeli autor ujawnił swoją tożsamość;
3) w odniesieniu do utworu, do którego autorskie prawa majątkowe przysługują z mocy ustawy innej osobie niż twórca - od daty rozpowszechnienia utworu, a gdy utwór nie został rozpowszechniony - od daty jego ustalenia;
4) w odniesieniu do utworu audiowizualnego - od śmierci najpóźniej zmarłej z wymienionych osób: głównego reżysera, autora scenariusza, autora dialogów, kompozytora muzyki skomponowanej do utworu audiowizualnego.
5) w odniesieniu do utworu słowno-muzycznego, jeżeli utwór słowny i utwór muzyczny zostały stworzone specjalnie dla danego utworu słowno-muzycznego - od śmierci później zmarłej z wymienionych osób: autora utworu słownego albo kompozytora utworu muzycznego.

Sevik napisał:
... chciałabym zrobić film na podstawie noweli Bolesława Prusa. ...
Startując w tak poważnej branży śmignij okiem na ustawę: Prawo autorskie, jej znajomość w tej branży niezbędna.

Wielkie dzięki za odpowiedzi :D

Powrót