Film DVD w knajpie

• Autor wątku Autor wątku dacki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dacki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
ponieważ odnośnik http://forumprawne.org/prawo-autorskie/120-filmy-muzyka-co-legalne-co-nie.html chciał bym zadać pytanie. Jestem laikiem w temacie prawa autorskiego dlatego proszę o pomoc.
Jakiego typu zezwolenia potrzebuję chcąc odtwarzać w knajpie filmy DVD? Nie mam pojęcia jak podejść do tematu... czy do tego potrzebna jest jakaś specjalna kopia filmu? Do jakiej instytucji powinienem się zgłosić w sprawie ewentualnego pozwolenia? Chętnie bym sam podzwonił tylko nie mam pojęcia gdzie... :/

Z góry dzięki.

Witam,

tak, potrzebuje Pan w ogólności licencji na rozpowszechnianie filmów w swoim pubie (analogicznie do licencji na rozpowszechnianie muzyki z płyt czy radia). Takie licencje, w zależności od tytułu, mógłby Pan otrzymać od dystrybutorów filmów lub od organizacji zarządzających prawami autorskimi do filmów (OZZ), np. Stowarzyszenie Filmowców Polskich. Proponuję najpierw kontakt z SFP.

Dziękuję bardzo za odpowiedź - SFP to był właściwy adres w tym temacie.

Idąc za tematem mam jeszcze jedno pytanie - chodzi o odtwarzanie teledysków. Do kogo powinienem się zgłosić w sprawie zezwolenia chcąc odtwarzać w lokalu teledyski? Zaznaczam, że nie chodzi o włączenie stacji muzycznej typu MTV czy Viva, ale o odtwarzanie teledysków lub nagrań z koncertów właśnie z nośnika DVD.

Poczytałem i faktycznie to będą te 4 organizacje, skontaktuję się więc z nimi. Dziękuję.

Jaka kopia powinna posłużyć do odtwarzania? Czy to może być np płyta DVD z teledyskami wybranego artysty kupiona na Amazonie, Merlinie lub nawet używana na Allegro? Czy do tego typu użytku służą jakieś specjalne kopie?

teoretycznie powinny to być jakieś dystrybucyjne, autoryzowane kopie utworów o należnej jakości, ale w sumie to decydowałyby porozumienia, więc pewnie mógłby Pan użyć i komercyjnych. Ale to powinno wyniknąć z ustaleń...

Chodzi o porozumienie zawarte z ZPAV, ZAiKS, STOART i SAWP?

Przejrzałem strony wymienionych organizacji. Wygląda na to, że ZPAV, ZAiKS i SAWP płacić muszę.
Natomiast mam wątpliwości w przypadku STOARTu. Na ich stronie jest lista chronionych wykonawców, którzy zupełnie są poza kręgiem moich zainteresowań - zupełnie inny rodzaj muzyki.

Powrót