Film na podstawie książki

• Autor wątku Autor wątku thedamnone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thedamnone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
otóż zacząłem pisać scenariusz krótkometrażowego filmu i ktoś mi zwrócił uwagę, że mogę plagiatować Paulo Coelho. Rzeczywiście, nawet tytuł okazał się rażąco podobny. Film ma być niekomercyjny i dlatego nie mogę sobie pozwolić na żadne opłaty licencyjne. Czy muszę wnieść taką opłatę i ewentualnie ile ona wynosi? Czy wystarczy napisanie na opakowaniu i w napisach końcowych "Do użytku wewnętrznego" ? Wiem, że film o pracownikach u mnie we firmie wykorzystywał muzykę chronioną prawami autorskimi, ale nikt nie płacił żadnych tantiem ze względu na użytek wewnętrzny.
Pozdrawiam

Witam,

na początek polecam temat przyklejony http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html Jeśli Pana dzieło będzie bazowało na inspiracji czyimś utworem, to wtedy nie jest potrzebne zezwolenie właściciela praw autorskich i płaci się tantiem z uwagi na prawa autorskie.

W innych przypadkach - opracowania utworu czy utworu z zapożyczeniami pozwolenie autora (właściciela praw autorskich) jest potrzebne i w ogólności należy się wynagrodzenie.

Czy wystarczy napisanie na opakowaniu i w napisach końcowych "Do użytku wewnętrznego"
sam napis nie wystarczy - liczy się fatyczne wykorzystanie utworu dla użytku osobistego - Art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wiem, że film o pracownikach u mnie we firmie wykorzystywał muzykę chronioną prawami autorskimi, ale nikt nie płacił żadnych tantiem ze względu na użytek wewnętrzny.
'użytek wewnętrzny w firmie' - ciekawe, który to artykuł upaipp o tym mówi... w firmie użytek jest zawsze komercyjny - z natury rzeczy... :D

Film będzie faktycznie użyty w zamkniętym gronie znajomych.
Tamten film we firmie był tylko rozdany pracownikom na płytach, więc to nie był użytek komercyjny.

Powrót