Film na youtube,

• Autor wątku Autor wątku Paulina03
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paulina03

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam pytanie zwiazane z naruszenie prywatnosci.
Zostalam wraz z moja kolezanka nagrana i te filmy zostaly umieszczone na YouTube bez naszej zgody.
Jakie prawo mamy i co mozemy z tym robic. Poniewaz zostala naruszona nasza prywatnosc.
Kontaktowalam sie z Pomoca na YouTube,ale oni kazali bezposredio z autorem tych filmow sie kontaktowac.

Prosze wiec o pomoc co moge zrobic by te filmy zniknely ze strony publicznej.

Pozdrawiam

Żądać od serwisu usunięcia filmów z uwagi na - wasze powody.

To samo od autora.

Jak nie - pozew sądowy cywilny o naruszenie dóbr osobistych.

Podobny problem...

Czytałem to: 3. Korzystanie z KAŻDEGO utworu wymaga zgody jego właściciela. Dotyczy to rozpowszechniania, odtwarzania w miejscu publicznym, wysyłania na fora internetowe, udostępniania w programach p2p lub serwerach ftp, publikowania w gazecie, emitowania w radiu/telewizji internetowej itd.

Ale mam takie pytanie... filmy na stronie chcę umieszczać tylko te które znajdę na youtube, więc czy gdybym umieścił na stronie (lub przed wejściem na nią) informacje coś w stylu:

"Filmy na tej stronie są tylko i wyłącznie zamieszczone w celu informacyjny i są one częścią serwisu youtube.pl, Nikt z administracji strony nie jest ich autorem." itp.

Czy jest to w pewien sposób obejście prawa autorskiego, które może mi zapewnić bezpieczne umieszczenie filmów?

@ cebab:

zarejestrowany użytkownik YT ma prawo do legalnego umieszczenia odtwarzacza YT na swojej stronie i odtwarzania tam filmów z YT - vide regulamin YT, a w szczególności punkty 6 do 10. I nie ma co kombinować... ;)

A w ogole, jeśłi się chce wykorzystywać CZYJEŚ filmy albo inne utworu to trzeba mieć na to pozwolenie właściciela praw autorskich do tych filmów czy innych utworów. Wyjątkiem jest korzystanie z prawa cytatu - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html.
P.S.
"Filmy na tej stronie są tylko i wyłącznie zamieszczone w celu informacyjny i są one częścią serwisu youtube.pl, Nikt z administracji strony nie jest ich autorem." itp.
a cóż to jest ten "cel informacyjny"...??? :D

Cel informacyjno edukacyjny, bo filmy z zakresu survivalu, czyli informuje np. jak budować schronienie

Powrót