film o profilu klasy

• Autor wątku Autor wątku loczekblond
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loczekblond

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
jestem nauczycielem i wraz z moimi uczniami przygotowujemy na konkurs film o profilu klasy. Chciałam zapytać jak wygląda sprawa z prawami autorskimi do muzyki wykorzystanej jako podkład do filmu - w przeciągu planowanych 4 minut filmu maja być wykorzystane 4 fragmenty różnych piosenek zagranicznych; czy potrzebna jest zgoda autorów? Film miałby być później wykorzystywany w celach promocyjnych danego profilu klasy, czy należy to traktować jako korzyść majątkową np. dla szkoły?

Witaj,

generalnie na użycie (wykorzystanie) czyjegoś utworu chronionego prawami autorskimi (bądź jego fragmentów), wymagana jest zgoda autora / właściciela praw autorskich do utworu.

W określonych sytuacjach można skorzystać z dozwolonego użytku chronionych utworów umożliwiającego wykorzystywanie utworów bez konieczności uzyskiwania zgody ich autorów lub właścicieli (majątkowych) praw autorskich. Więcej - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html. Tym niemniej, jak dla mnie, nie ma możliwości w tym przypadku ze skorzystaniem z prawa do cytatu.

Powrót