Film

• Autor wątku Autor wątku Her Frank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Her Frank

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Kręcę amatorski film dokumentalny, jakie dokumenty mam dać do podpisania swoim rozmówcą abym mógł bez żadnych przeszkód upubliczniać np. w tv film z ich udziałem i nie być posadzony o bezprawne wykorzystywanie?

Witaj,

kwestię rozpowszechniania czyjegoś wizerunku określa USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych":
Przepis prawny:
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
Jeśli więc twój rozmówca nie spełnia któregoś z wyłączeń umożliwiających rozpowszechnianie jego wizerunku bez konieczności posiadania zgody, powinien podpisać oświadczenie - zgodę na rozpowszechnianie swojego wizerunku w twoim filmie. Treść prosta, w stylu: "miejsce, data....ja... dane osobowe... wyrażam zgodę na nieograniczone obszarowo oraz czasowo wykorzystanie mojego wizerunku w filmie ... tytuł... produkcji ...." albo poszukaj gotowców wujkiem gooogle.

Pamiętaj też, że zgody powinieneś mieć również na ewentualne korzystanie z czyich utworów posiadających ochronę prawno - autorską (np. muzyka).

Powrót