filmiki z youtube na blogu

• Autor wątku Autor wątku Khorn15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Khorn15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Mam pytanie odnośnie zamieszczania filmików z youtube na blogu.

Wcześniej dowiedziałem się że zamieszczając na blogu filmik który nie jest naszego autorstwa a łamie prawa autorskie jesteśmy współwinni łamania prawa autorskiego( jeżeli filmik otwiera się bezpośrednio na naszej stronie)

Chciałem dowiedzieć się czy zamieszczając link do filmiku który otwiera się w nowym oknie (na serwisie youtube) bez zgody autora jest legalne i czy jeśli te utwory łamią prawa autorskie to czy coś nam za to grozi?

Witaj,
Khorn15 napisał:
Chciałem dowiedzieć się czy zamieszczając link do filmiku który otwiera się w nowym oknie (na serwisie youtube) bez zgody autora jest legalne i czy jeśli te utwory łamią prawa autorskie to czy coś nam za to grozi?
to czy link do utworu (deep-link) stanowi rozpowszechnianie tego utworu to kwestia nieuregulowana w prawie autorskim. Są dwie sprzeczne interpretacje - jedna, która mówi, że jest to rozpowszechnianie, druga, że nie jest. I w zasadzie tyle można by powiedzieć.

Było już kilka dyskusji na podobne tematy - możesz poszukać w archiwum - opcja 'Szukaj' - np. 'deep-link'.

A jak wygląda sytuacja jeżeli zmieniamy, dodajemy coś do pliku video/muzycznego i następnie go umieszczamy na forum dyskusyjnym/społecznościowym?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pozytywny napisał:
A jak wygląda sytuacja jeżeli zmieniamy, dodajemy coś do pliku video/muzycznego i następnie go umieszczamy na forum dyskusyjnym/społecznościowym?
to oczywiście zależy o jakim dodawaniu i czego mówimy, ale w ogólności:

#1. autor utworu ma prawo do integralności utworu (Art.16. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - dalej upaipp), czyli nie wolno nic dodawać albo odejmować z utworu bez zgody autora.

#2. jeśli jednak dokonano modyfikacji (czyli opracowania) utworu, to zgodnie z Art.2. upaipp na wykorzystanie (rozpowszechnianie na stronie www) takiego opracowanego utworu potrzebna jest zgoda autora utworu pierwotnego (lub właściciela prawa do zezwalania na realizację prawa zależnego).

Powrót