Filmy i muzyka - co legalne a co nie?

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Przepraszam, że jeszcze męczę pytaniami, ale gdybym napisał tekst, np.

Jeżeli któryś z materiałów narusza Twoje prawa - skontaktuj się z Administratorem Forum w celu usunięcia pliku. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za materiały zamieszczone w dziale "download"

To mógłby mnie pozwać ??

Dlaczego Pan nie wpisze w szukajce słowo "warez"? Móc może zawsze.

Najmocniej przepraszam jeśli przez moje pytanie wykazuję się niewiedzą :), starałem się przeszukać pod tym względem forum i sieć lecz nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Czy jeśli mam legalną płyty z muzyką to czy mogę wykonać legalnie jej kopię na dysk?

Planuję to zrobić w celu podstawienia później pod muzykę nagrania - chodzi o użycie muzyki na własny użytek do przyspieszonego uczenia się.

Czy takie działanie również nie będzie jakimś naruszeniem?

Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

http://hack.pl/aktualnosci/co_mozna_sci ... co_nie_556
i cytat z tegoż artykułu:
[cytat:3qlgfat4](...)zbyt wiele osób przyzwyczaiło się do korzystania z sieci P2P, uzurpując sobie prawo do ściągania różnego rodzaju materiałów, zasłaniając się stwierdzeniem, że "to na użytek własny". Prawo jednak mówi wyraźnie - ściąganie plików objętych prawem autorskim to łamanie prawa.[/cytat:3qlgfat4]
Czy wobec tego zapis o użytku własnym nie jest jakąś nadinterpretacją?

Polemika została podjęta już w poprzednich stronach tego tematu. Skoro prawo mówi wyraźnie (wg. autora tekstu) to proszę o wskazanie mi przepisu zakazującego wyraźnie ściągać pliki objęte prawem autorkim na użytek własny. Mało tego - co to wtedy jest użytek własny? Jakby wszystko podpiąć pod sprzeczność z art. 35 to użytku wlasnego wogóle nie ma, bo zawsze interesy twórcy są zagrożone w jego mniemaniu. Nie można kategorycznie stwierdzić, że wejście w posiadanie utworu (w sensie ustawy p.a) jest sprzeczne z dowzolonym użytkiem osobistym. Orzecznictwa w tej materii niestety nie ma.
Uogólnienie w artykule kwestii ze w sieci p2p jak się pobiera to trzeba też udostępniać bo inaczej nie ściągniesz świadczy o braku znajomości autora w tej tematyce - są sposoby aby to obejść i nie jest to reguła (należy pamiętać, że różne są sieci).
Mylne jest twierdzenie, że naloty na domy, są po to głównie aby wyegzekwować odpowiedzialność cywilną od obywatela, chodzi głównie tutaj o odpowiedzialność karną.
No cóż, nie pierwszy i nie ostatni raz nie zgodzę się z tym co piszą w GP.

@marcinmw
Możesz wykonać taką kopie na dysk, ważne abyś nie rozpowszechniał.

Wtam, mam ważne dla mnie pytanie..

Zrobiłem własny film - ma 55 minut, jest to kompilacja piłkarska.

Chcę sprzedawać ją na allegro, czy to legalne, skoro:

1) Filmiki z których robiłem mój film, wszystkie gole itp są z serwisów sportowych typu http://www.piłka.pl a filmiki są wycinane zazwyczaj z TV, czyli czasem jest znaczek Cyfry + itp.. I są wszędzie w internecie udostępniane całkowicie bezpłatnie, do ściągnięcia od zaraz..

2) Umieściłem tam muzykę, zespoły są w miarę znane, nie polskie.

Wszystko składałem ja, działając na oryginalnym oprogramowaniu..

Proszę o odpowiedź i pozdrawiam serdecznie..

Również dołączę się do pytań:

1. Czy jeśli zrobię film z koncertu, to czy liczy się to jako moje dzieło i mam prawo je rozprowadzać?

2. Jeśli ściągnąłem legalnie piosenkę, to czy jeśli ją przekonwertuję do niskiej jakości w innym formacie np. swf, to czy będę mógł ją rozprowadzać w ramach promocji piosenki? Ablo puszczać ją publicznie?

3. Czy jeśli zrobię muzykę na podstawie jakiegoś utworu (np. na takiej zasadzie, że odsłuchuję utwór i wklepuję nuty), to czy to się liczy jako kopiowanie? Czy może jest to w jakiś inny sposób nielegalne?

4. Czy za posiadanie anime ściągnięte gdy jeszcze były legalnie udostępniane jest legalne? Czy to samo dotyczy innych plików? Chodzi mi o zasadę, że prawo nie działa wstacz i ściąganie rzeczy zanim zostają do nich wykupione prawa autorskie.

5. Słyszałem, że utwory można bezkarnie kopiować, jeśli od śmierci autora minęło dużo czasu. Jeśli tak, to ile wynosi ten okres i czy utwory klasyczne tj. Beethovena czy Bacha można bez ograniczeń rozpowszechniać i kopiować?

Potrafię jedynie odpowiedzieć na ostatnie pytanie, ale lepiej, żeby także ktoś kompetentny to potwierdził ;)
W sumie to nie odpowiem, ale zacytuje:
Art. 36.
Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe
gasną z upływem lat siedemdziesięciu
:
1) od śmierci twórcy, a do utworów współautorskich – od śmierci współtwórcy,
który przeżył pozostałych;
2) w odniesieniu do utworu, którego twórca nie jest znany – od daty pierwszego
rozpowszechnienia, chyba że pseudonim nie pozostawia wątpliwości co
do tożsamości autora lub jeżeli autor ujawnił swoją tożsamość;
3) w odniesieniu do utworu, do którego autorskie prawa majątkowe przysługują
z mocy ustawy innej osobie niż twórca – od daty rozpowszechnienia utworu,
a gdy utwór nie został rozpowszechniony – od daty jego ustalenia;
4)44) w odniesieniu do utworu audiowizualnego – od śmierci najpóźniej zmarłej
z wymienionych osób: głównego reżysera, autora scenariusza, autora dialogów,
kompozytora muzyki skomponowanej do utworu audiowizualnego.

I ja mam jeszcze pytanie.

Dzięki temu tematowi już wiadomo, że mogę sobie ściągnąć z netu dowolny utwór i wykorzystywać go dla siebie itp.
Czyli np. ściągam film z serwisu rapidshare i mam go sobie na dysku. Wszystko ładnie i legalnie.

Ale ten serwis ma taką wadę, że można na nim zamieszczać pliki do 100mb, więc filmy są dzielone na np. 7 plików. I jak ściągam to mogę ściągać tylko jeden na raz i potem muszę czekać 2 godziny, żeby ściągnąć kolejny.
Natomiast jest opcja wykupienia abonamentu i wtedy można ściągać bez ograniczeń.

Ale skoro wykupiłem (hipotetycznie, bo nie wykupiłem ;) ) abonament to można powiedzieć, że płacę za ten film, a płacenie za takie rzeczy jest już nielegalne.
I moje pytanie jest takie (za długi post) :P

I moje pytanie jest takie:
Czy płacąc za dostęp bez ograniczeń popełnia się przestępstwo ściągając film?

W tym artykule jest niby podobna sytuacja, ale nie do końca.

forestzmc: tak, możesz posiadać na własny użytek prywatny bez czerpania z tego zysków filmy i muzyke, ale NIE PROGRAMY! programy nie podlegają art. 23.

Widzę, że się nazbierało troche:

@szymonberbeka - musisz mieć zgodę podmiotów zainteresowanych (właściele serwisu piłka.pl, cyfry + etc) oraz twórców muzyk, bez ich zgody niet.

@zaqw
1. Wpisz w googlach 'bootleg'
2. http://forumprawne.org/o,57225.html
3. No jesli to będzie ta sama muzyka, te same nuty to jest to kopiowania, nikt nie bedzie wnikał czy robił to Pan patrząc na nuty czy nie.
4. Ściąganie nie jest nielegalne.
5. 70 lat (art. 36-40)

@Jenek2
Moim zdaniem nie płaci Pan za film tylko za daną usługę. Powinni ścigać rapideshare, a nie tego co ściąga.

ps. większą skuteczność na odpowiedz jest założenie nowego tematu, z tym że nie powatarz pytań które już tu padały, bo to bez sensu, a przez to też ten topik rozrasta się do nieziemskich rozmiarów.

Trzeba by spisać wszystko jako przystępne FAQ a temat zamknąć albo co ;)

I jeszcze jedno. Na pewnym forum toczy się dyskusja o prawach autorskich i jeden z uczestników twierdzi, że ten cytat:
Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy
utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w
szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

dotyczy osób tylko z jednego domostwa, więc jeśli np. pożyczam siostrze, która już z nami nie mieszka, kopie filmu, to jest to niby już nielegalne.

I nie chce zaakceptować, że nie o to chodzi... jakoś to można przystępnie udowodnić?

A i kolejna sprawa :)
Jakie przysługują mi prawa gdy kupie oryginalny film na dvd, a jakie mam prawa gdy mam nagrany ten film na płytę po ściągnięciu go/skopiowaniu od kolegi.. bo tak właściwie to za co płace te 99pln?

A kto powiedział, że dotyczy to osób z jednego domostwa? Nic w tym stylu.

Płaci Pan za dany egzemplarz. Nie zawsze jest możlwiosć pozyczyć od kogoś, z kim pozostajemy w związku osobistym. A internet? Nie był tak popularny jak pisano tą ustawę, może dlatego tak trudno to zinterpretować pod tym kątem.

Czyli seriale z TV na kompie można mieć?? Mówie o tych plikach ktore juz maja pousuwane reklamy :) Oczywiscie nie sprzeaje i nie udostpniam.

Przechowywanie na dysku teledysków i filmów z TV z obcietymi reklamami i znaczkiem telewizyjnym jest legalne??

Hmm pisząc, że mogę posiadać pliki z TV z usuniętymi reklamami ectr. oznacza to, że posiadanie pobranych z internetu seriali np. lost nagranych z amerykańskich stacji z usuniętymi reklamami jest zgodne z prawem, to samo z filmami czyż nie?

Ale co to za różnica? Ważne ze nie udostępniasz dalej.

Czyli innymi słowy mogę pobierać, ale nie udostępniać. Więc w razie kontroli, jeśli na dysku zostaną znalezione filmy i nie potrafią mi udowodnić, że pobierając je równocześnie udostępniałem, nie mają żadnego ale to żadnego prawa mnie karać?

Edit. Czy to samo odnosi się np. do gier komputerowych? Istnieją sposoby zablokowania wysyłania w programach p2p. Jeżeli udowodnię im, że pliki przeze mnie pobierane nie były nigdy udostępniane mogą postawić mi zarzuty?

Polskie prawo jest genialne. Ciekawe czy Partia Piratów coś zawojuje :)

[cytat="piotr341"]Czyli innymi słowy mogę pobierać, ale nie udostępniać.[/cytat]
Do takiego wniosku dochodzi mniej więcej na każdej z piętnastu już stron tego wątku. Gry komputerowe, jak też już zostało to wielokrotnie powiedziane, jako programy komputerowe nie podlegają tym samym co mp3 czy filmy regulacjom w zakresie dozwolonego użytku prywatnego.

Polskie prawo genialne może nie jest, ale póki co, tak jak i inne ustawodawstwa na świecie, gwarantuje interesy konsumentów - dostęp do informacji, dóbr kultury i sztuki. Piotr to jest także zapisane w dyrektywie UE. Prawo jednak ma tą jedną wadę, że poprzez różne naciski odpowiednich lobby może być zmieniane. Tak też pewnie wkrótce będzie. Dopóki jednak obowiązują te przepisy co obecnie, temat moim zdaniem został całkowicie wyczerpany i oficjalnie go zamykam.

Nie zadawaj zatem użytkowniku pytań na ten temat w osobnych wątkach, tylko po prostu przeczytaj ten w całości.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót