Filmy na użytek publiczny

• Autor wątku Autor wątku yoo126
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yoo126

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Chcąc w szkolnej bibliotece zorganizować cotygodniowe projekcje filmów rodzi się pytanie o normy prawne dotyczące udostępniania filmów na użytek publiczny. Zgodnie z art. 28 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych istnieje tzw. przywilej biblioteczny w świetle, którego biblioteki, archiwa i szkoły mogą:
- udostępniać nieodpłatnie, w zakresie swoich zadań statutowych, egzemplarze utworów opublikowanych,
- sporządzać lub zlecać sporządzanie pojedynczych egzemplarzy utworów opublikowanych, niedostępnych w handlu * w celu uzupełniania, ochrony swoich zbiorów i nieodpłatnego ich udostępniania.
Czy w tym przypadku akt ten ma zastosowanie?

Jak na mój gust nie ma zastosowania, bo to Ty chcesz organizować w bibliotece, a nie biblioteka chce organizować.

Co jeśli z mojej inicjatywy biblioteka podejmie się takiej działalności?

yoo126 napisał:
Co jeśli z mojej inicjatywy biblioteka podejmie się takiej działalności?
To już coś lepiej w myśl przywileju bibliotecznego. Teraz kwestia jak to się ma do "publicznego odtwarzania", które jest zabronione w prawie autorskim...

Ponoć dozwolony użytek publiczny upoważnia określone podmioty do korzystania z utworów, a pośrednio również do korzystania z artystycznych wykonań, wideogramów i nadań, bez zezwolenia podmiotu uprawnionego oraz na warunkach wskazanych w przepisach Ustawy. W przypadku użytku publicznego monopol twórcy zostaje uszczuplony na rzecz prawa dostępu społeczeństwa do dóbr kultury.

yoo126 napisał:
Ponoć dozwolony użytek publiczny upoważnia określone podmioty do korzystania z utworów...
Tak, o ile zawiera się to w Dozwolonym użytku chronionych utworów - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - popatrz w temat http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html. I o ile oczywiście jest to zgodne ze statusem danej jednostki - tu statutem twojej biblioteki. A moim zdaniem - nie jest, bo zwykła bibliotek służy udostępnianiu książek, a nie filmów. Dodatkowo organizatorem byłbyś Ty, a nie biblioteka, więc Art.28. w ogóle nie miałby zastosowania.

Czyli jest jasność :(

W sumie spodziewałem się, że będzie jakaś możliwość, a tu...
Zostaje zakup nośników ze zgodą na publiczne odtwarzanie. Kiedyś spotkałem się z takimi kasetami video - specjalnie dla wypożyczalni. Zapytam jeszcze w miejscowym domu kultury. Organizują seanse filmowe, może będą wiedzieć coś więcej. Ale będzie jajo, jak okaże się, że niezgodnie z prawem :)

Organizację legalnych, cyklicznych pokazów filmowych w bibliotekach umożliwia licencja oferowana przez Motion Picture Licensing Company Polska. MPLC w zakresie publicznego odtwarzania filmów z DVD/Blu-ray reprezentuje ponad 400 producentów filmowych, w tym główne studia Hollywood.

Powrót