Filmy YouTube na swojej stronie.

• Autor wątku Autor wątku Bordeux
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bordeux

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam.
Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie w internecie.
Czy jest legalne osadzanie filmów z YouTuba, jeżeli właściciel tego filmu nie zgodzi się na to. To znaczy, właściciel, autor tego filmu, osadza sobie ten film na swojej stronie (wlaczyl opcje osadzania video na stronach). Czy mam prawo też sobie go umieścić na swojej?

Dziwne Pan szukał. Było wielokrotnie. Jeśli jest to w tym stylu, że jest możliwość obejrzenia na Pańskiej stronie tego filmy bez wchodzenia do serwisu w którym autor go autentycznie umieścił - to może to podpadać pod łamanie praw autorskich.

Bordeux napisał:
Czy jest legalne osadzanie filmów z YouTuba, jeżeli właściciel tego filmu nie zgodzi się na to.
Zgodnie z regulaminem YT, osoba umieszczająca swój film na tym portalu udziela niewyłącznej i w zasadzie nieograniczonej licencji na wykorzystanie swojego filmu przez portal. Jednocześnie udziela portalowi prawa do udzielania sub-licencji wszystkim użytkownikom portalu na wykorzystywanie (w tym i dokonywanie opracowań) zamieszczonych przez siebie materiałów. Warunkiem jest, aby rozpowszechnianie materiałów przez użytkownika odbywało się przy pomocy odtwarzacza YT - poprzez deep-link lub zaimplementowanie odtwarzacza na swojej stronie. Ograniczeniem jest też niekomercyjność wykorzystania tych materiałów. Szczegóły w regulaminie YT - jest to dobrze opisane.

Jeśli więc autor umieścił swój film na YT, to jednocześnie i udzielił licencji na korzystanie z niego wszystkim użytkownikom portalu, a więc jeśli użytkownik czyni to z godnie z regulaminem YT, to zabronić nie może.

Dziękuje chris!

Powrót