Filmy z youtube na stronie !!

• Autor wątku Autor wątku majkelnajt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majkelnajt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam panstwa bardzo serdecznie.

Mam pytanko dotyczące wyświetlania filmów czy też zdjęć z youtube na mojej stronie, żaden film ani zdjęcie nie jest na moim serwerze jest to tylko dodane prze zemnie jako odnośnik i wyświetlone na mojej stronie. Chodzi o stronę taką jak maxior gdzie są wyświetlane filmiki i zdjęcia ale żadne z nich nie jest na ich stronie tylko na innym serwerze. Na mojej stronie nie będą wyświetlane filmiki z teledyskami, filmami kinowymi, lub filmami/zdjęciami xxx. Większość z filmów będą to filmiki z wypadków lub extremalne filmiki.

Czy jest to legalne wyświetlanie na mojej stronie filmów/zdjęć nie znajdujących się na moim serwerze tylko na serwerze youtube.

Witam,

co do zasady, aby rozpowszechniać na swojej stronie utwory chronione przez prawa autorskie (a takimi w ogólności mogą być zdjęcia i filmy) potrzebne są odpowiednie zgody (licencje) na takie działania uzyskana od posiadaczy praw autorskich do tych utworów.

Jeśli chce Pan umieszczać na swojej stronie filmy jako użytkownik YT, to proszę się zapoznać z regulaminem YT, gdzie jest wypisane, na jakich zasadach mógłby Pan wykorzystywać materiały z YT. W innych przypadkach potrzebowałby Pan zgód posiadaczy praw autorskich do filmów.

_chris_ napisał:
Witam,

co do zasady, aby rozpowszechniać na swojej stronie utwory chronione przez prawa autorskie (a takimi w ogólności mogą być zdjęcia i filmy) potrzebne są odpowiednie zgody (licencje) na takie działania uzyskana od posiadaczy praw autorskich do tych utworów.

Jeśli chce Pan umieszczać na swojej stronie filmy jako użytkownik YT, to proszę się zapoznać z regulaminem YT, gdzie jest wypisane, na jakich zasadach mógłby Pan wykorzystywać materiały z YT. W innych przypadkach potrzebowałby Pan zgód posiadaczy praw autorskich do filmów.

Nie będą to żadne utwory piosenek które są chronione prawami autorskimi. Filmy będą wystawiane na stronie ale filmy te nie będą z mojego konta YT tylko od innych użytkowników YT.

hm... pamiętaj, że film czy zdjęcie też w ogólności chronione są przez prawa autorskie, chyba, że nie odpowiadają definicji utworu w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, co jednakże raczej nie często się zdarza.

Jeśli dobrze pamiętam, to wg regulaminu YT użytkownik zamieszczający tam treści udziela jednocześnie YT licencji na wykorzystywanie tychże utworów, oraz, że inni użytkownicy YT w określonych sytuacjach też mogą z tych utworów korzystać. Zapoznaj się z regulaminem YT, to będą chyba punkty 6 do 10.

Rozumiem ale czy np. ten FILM jest chroniony prawami autorskimi?? Znajduje się na bardzo dużo stronach polskich typu funner , maxior , funportal itd oraz na zagranicznych filmik by tez kiedyś puszczany w telewizji jako śmieszne filmy nie zawiera on żadnej muzyki chronionej prawami autorskimi. I po prostu na mojej stronie byl by umieszczony ten filmik który tak naprawdę zostal umieszczony przez kogoś w internecie.

jeśli masz pewność, że ten film nie jest chroniony prawami autorskimi i jego właściciel pozwolił na swobodne rozpowszechnianie go, to nie ma problemu, możesz go zawiesić na swojej stronie bez żadnych pozwoleń. Ale czy masz taką pewność? Raczej nikt nie da Ci na to pytanie wiążącej odpowiedzi, bo w wielu wypadkach powiedzenie o czymś, ze spełnia wymogi bycia utworem w sensie upaipp to kwestia interpretacji...

A to, że coś, co jest powszechnie umieszczone w internecie nie jest chronione przez prawo autorskie i nie trzeba mieć żadnych pozwoleń na pobieranie tego, to jeden z mitów o Internecie...

mam podobny problem, nie chcialem zakladac nowego tematu

Zakladajac, ze na stronie internetowej, z ktorej nie czerpie zadnych korzysci umieszcze filmik z youtube, np. reklame, ktora jest objeta prawami autorskimi i naturalnie nie dysponuje zadnymi zgodami, pozwoleniami itp.. łamie prawo?
Przyczyniam sie do rozpowszechniania cudzego utworu?

Czy mozna to potraktowac, jak cytat? W koncu film nie znajduje sie na moim serwerze a z techniczengo punktu widzenia cytuje wlasnie strone youtube za pomoca znacznikow

teckk napisał:
Zakladajac, ze na stronie internetowej, z ktorej nie czerpie zadnych korzysci umieszcze filmik z youtube, np. reklame, ktora jest objeta prawami autorskimi i naturalnie nie dysponuje zadnymi zgodami, pozwoleniami itp.. łamie prawo?
Przyczyniam się do rozpowszechniania cudzego utworu?
tak, w ogólności rozpowszechniasz taki film. Jeśli jesteś użytkownikiem YT i odtwarzasz ten film przy pomocy wbudowanego w swoją stronę odtwarzacza YT - jest to legalne w świetle regulaminu YT (było o tym w poprzednich postach). W innym przypadku - potrzebna jest zgoda osoby posiadającej prawa autorskie do filmu. To czy się czerpie korzyści z rozpowszechniania utworu czy też nie - nie ma znaczenia w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (z dokładnością do dozwolonego użytku chronionych utworów)

Co do cytatu, to oczywiście zawsze zależy od konkretnego przypadku, ale powiedziałbym, że w przypadku filmu to w ogólności - nie.

Powrót