Filmy

• Autor wątku Autor wątku kristoof
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kristoof

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

jestem studentem i wraz z samorządem studenckim mojego wydziału chciałbym zorganizować pokazy filmów(dowolna tematyka) w klubie studenckim, który znajduje się na tym samym wydziale. Filmy miałyby być wyświetlane 2 razy w miesiącu(tzn 2 dni w miesiącu bądź 2 filmy jednego dnia) oraz za darmo, przy użyciu komputera i rzutnika. Tu pojawia się moje pytanie: jak to jest z licencją na filmy? Rozumiem, że muszę(wydział, samorząd) mieć wykupiony film z licencją na wyświetlanie. Gdzie powinienem najpierw szukać pomocy? Dzwonić do dystrybutora filmu czy może muszę zgłaszać się z tym do ZAiKS-u?

Pozdrawiam

Witam, oczywiście, że powinno się posiadać odpowiednią licencję (zezwolenie) na publiczne odtwarzanie filmu (o ile pokaz ma charakter publiczny). W sprawie licencji zacząłbym od kontaktu ze Stowarzyszeniem Filmowców Polskich http://www.sfp.org.pl/ .

Dziękuję za pomoc i link. Mam jeszcze tylko jedno pytanie: czy ktoś może spotkał się z czymś co nazywa się parasolem licencyjnym bądź/i firmą Motion Picture Licensing? Jeżeli tak to czy mógłby się podzielić opinią na temat oferty którą przedstawia ta spółka? Z góry dziękuje za odpowiedz.

Powrót