finansowanie miejsc pracy

• Autor wątku Autor wątku wolwo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wolwo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Podpisałam umowy z Urzędem Pracy na refinansowanie utworzonych miejsc pracy,niestety zostały nie dotrzymane terminy na złożenie dokumentów w zwiazku z tym urząd wypowiedział mi umowy.proszę o pomoc cz mam jakieś możliwości do wznowienia tych umów

Z jakiego powodu nie dotrzymała Pani terminów? Czy PUP wzywał Panią na piśmie do złożenia dokumentów zanim wypowiedział umowę?
I nie chodzi mi o ty czy Pani otrzymała fizycznie takie pismo, ale czy w ogóle takie pismo zostało wystosowane z Urzędu. Pytam, bo korespondencja wysłana na właściwy adres i niepodjęta przez adresata po uprzednim dwukrotnym awizowaniu uważa się za doręczoną.

Terminy nie zostały dotrzymane z powodów rodzinnych w czasie trwania umowy zmarła moja mama oraz złego stanu zdrowia jak równiej nie niedoczytania umowy gdzie termin zaczynał się od dnia podpisania umowy a nie jak byłam przekonana od dnia dostarczenia gwarancji bankowej jako wymagane zabezpieczenie.PUP w ostatnim dniu czyli 22,08,2016 wystosował pisma z wypowiedzeniem umowy i wysłał pocztą innych informacji wcześniej nie otrzymałam,po wstępnych rozmowach oczekują na opinie prawników ze swojej i mojej strony.na tą chwilę mam tylko informacje że nie ma takiego punktu jasno określającego że PUP nie może przywrócić umowy .Nie wiem co mam robić i myśleć.

Nadal nie znam faktów, bo opisuje Pani sprawę tylko ze swojego punktu widzenia.
Aby Pani cokolwiek doradzić muszę poznać szczegóły na temat konkretnych terminów złożenia dokumentów, wysłanych wezwaniach PUP i przede wszystkim wgląd w umowę.
Proszę załączyć skan umowy zakrywając dane osobowe i nazwy własne.

***Regulamin §10***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie udzielam porad indywidualnych.
Proszę zamieścić skany umowy na forum zasłaniając nazwy własne (nazwę PUP) i dane osobowe (Pani).

Umpwa o refundację kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska pracy dla skierowanego bezrobotnego W dniu 22.06,2a1,6 r. wę - ń przy kontrasygnacie Głównego Księgowego , zwanymi w dalszej części ,,Dysponentem", a ***Sp. z o. o. z siedzibą ****, reprezentowanym przęz Panią ****, REGON ******NIP *******, zwanym w dalszej części umowy ,,Podmiotem" została zawarta umowa w sprawie refundacji kosztów wyposażenia lub doposazenia stanowiska pracy na utworzenie dodatkowego miejsca pracy dla 1 osoby bezrobotnej skierowanej ptzez Powiatowy Urząd Pracy o następującej treści:
§1 Powiatowy Urząd Pracy w Wołowię zwany w dalszej części umowy ,,PIJP", ze środków Funduszu Pracy dokona Podmiotowi refundacji kosźów wyposazenia lub doposażenia 1 nowo utworzonego stanowiska pracy (nazwa stanowiska: magazynier) w kwocie 22,500,00zł (słowńie: dwadzieścia dwa tysiące pięćset złotych 00/100) nie więcej jednak niż faktycznie poniesione i zakwalifikowane do refundacji wydatki zuwzględnieniem zapisów
§2. Miejsce wykonywania pracy przez l, osoby bezrobotnej skierowanej przęz PUP na utworzonym miejscu pracyi ******. Podmiot przyznanę środki wykorzysta nazakup: Magazynier - wózka widłowego Zeppelin ZL8B - zgodnie z wnioskiem.
§2 1. Wypłata refundacji nastąpi na wniosek Podmiotu po:
a) przedłożeniu rozliczenia i udokumentowaniu poniesionych kosztów, w okresie od dnia zawarcia umowy do dnia poprzedzającego tlzień zatrudnienia skierowanego bezrobotn ego przez Podmiot,
b) faktycznym wyposazeniu stanowiska pracy w elementy zakupione zgodnie ze specyfi kacją i harmono gramem wypo sa:żenia lub dopo sazenia stanowi ska pt acy,
c) zatrudnieniu 1 osoby bezrobotnej skierowanej przez PUP na utworzonym miejscu pracy,
2. Wypłata refundacji będzie dokonana na konto Podmiotowi w banku na nr konta: ****** nie póżniej niż w ciągu 30 dni od dnia złożęnia dokumentów potwierdzających dokonanię zakupu i zatrudnienie osoby bezrobotnej skierowanej ptzezPUP, Podńiot bśńadcza, ze stan zatrudnienia wskazany we wniosku z dnia 25.04.2016 r. - to jest 21 osób i nie uległ zmianię na dzień podpisania umowy.

Podmiot zobowiązany j est do :
a) zatrldnienia w pełnym wymiarze czasu pracy oraz zapewnienia wynagrodzenia minimum 1.850100 zł. brutto na wypo§ażonym lub doposażonym stanowisku pracy skierowan ego przez PUP bezrobotnego ;
b) wydatkowania kwoty refundacji i faktycznego wyposażęnia utworzonego stanowiska pracy, w okresie od dnia zavlarcia niniejszej umowy do dnia poprzedzającego dzień zatrudnienia o soby bezrobotnej skierowanej przez PUP ;
c) wyodrębnienia stanowiska pracy z zakupionym sprzętem w miejscu wykonywaniapracy skierowane go przez PUP bezrobotnego;
d) oznakowania zakupionych trwałych elementów wyposazenia lub doposazenia stanowiska pracy poprzez umieszczenie numeru niniej szej umowy;
e) zatrudnienia osoby bezrobotnej skierowanej ptzez PUP na utworzonym miejscu pracy nie później niz do 30 dni od podpisania umowy i nięzwłocznego (do 7 dni) przekazartia PUP kopii zawartej z osobą bezrobotną umowy o pracę. Zatrudnienie powinno nastąpić po dniu zawarcia niniejszej umowy oraz po faktycznym, udokumentowanym wydatkowaniu poniesionych kosztów na wyposazenie stanowiska pracy; 0 udokumentowania faktycznie poniesionych wydatków (tj. jeżeli nastąpił faktyczny przepŁyw środków pienięznych, wydatek poniesiony w znaczerIiu kasowym tj. rozchód środków pienięznych z kasy lub rachunku bankowego), związanych z utworzeniem dodatkowego miej sca pracy,
g) nie zbywania i kasowania zakupionego sprzętu do momentu całkowitego wywiązania się z zapisów niniejszej umowy. W przypadku uszkodzenia lub zużycia zakupionego środka trwałego, będącego wyposazeniem utworzonego stanowiska pracy, dopuszcza się mozliwość zakupu równowaznego lub ulepszonego środka trwałego;
h) zatrudńienia skierowanej przez PUP osoby bezrobotnej na utworzonym miejscu pracy przez okres 24 miesięcy w pełnym wymiarze czasu pracy. Zatrudnione osoby powinny wykonywac pracę bezpośrednio na wyposazonym lub doposażonym w ramach niniejszej umowy stanowisku przy uży ciu zakupione go sprzętu;
i) utrąrmania przęz okres 24 miesięcy miejsc pracy utworzonych w zwtązku z ptzyznaną refundacją. Przejście pracownika na urlop bezpłatny na okres powyżej 30 dni rodzi koniecznośc zatrudnienia kolejnych osób na umowę o pracę. Kużda przerwa w zatrudnieniu osoby bezrobotnej skierowanej przez PUP na wyposażonym lub doposazonym stanowisku pracy powoduje wydłuzenie okresu trwania umowy o czas powstałej przerw,
j) każdoruzowego niezwłocznego pisemnego (do 7 dni od dnia ustania lub wygaśnięcia stosunku pracy) informowania PUP o przypadkach wcześniejszego rczwiązanta umowy o pracę z osobami zatrudnionymi na utworzonym stanowisku pracy;
k) przekazywanie do PUP kopii świadectw pracy w przypadkach wymienionych w § 3 punkt j) w terminie 7 dni od dnia ustania lub wygaśnięcia stosunku pracy; D zatrudnienia na utworzonym miejscu pracy (do 60 dni od dnia ustania lub wygaśnięcia stosunku pracy) kolejnego skierowanego przez PUP bezrobotnego na miejsce osoby, zktórą stosunek pracy ustał lub wygasł i zawarcia z nim umowy o pracę co najmniej na czas, który jest określony w § 3 punkt h). Nowo za,warta umowa powinna zostać przekazana do PUP w terminie 7 dni od dnia jej zawarcia. W przypadku braku w rejestrze PUP osób spełniających stawiane warunki, wskazane dla danego stanowiska we wniosku, Pracodawca zobowiązuje się do zatrudnienia kandydata o kwalifikacjach niższychiprzyuczenia go do Pracy na wskazanym starrowisku;
ł) zwrotu równowartości odliczonego lub zwróconego, zgodnie z ustawą z dnia 11 marca ż004 r, o podatku od towarów i usług (Dz. U. z2011 r. Nr 177,poz. 1054), podatku naliczoneg o dotyczącego zakupionych towarów i usług w ramach przyznanej refundacji, w terńinie:

a) nie dłuższym niż 90 dni od dnia złożenia deklaracji podatkowej dotyczącej podatku od towarów i usług, w której v,rykazano kwotę podatku naliczonego z tego tytułu - w przypadku gdy z deklaracji za dany okres rozliczeniovly wynika kwota podatku podlegająca wpłacie do urzędu skarbowego lub kwota do przeniesienia na następny okres rozliczeniowy,
b) 30 dni od dnia dokonaniaprzezurząd skarbowy zwrotu podatku natzeęz podmiotu - w przypadku gdy z deklaracji podatkowej dotyczącej podatku od towarów i usług, w której wykazano kwotę podatku naliczonego ztego tytułu, za dany okres rozliczęniowy wynika kwota do zwrotu. m) przedstawiania co lrwańał deklaracji ZUS P RCA i ZUS P DRA z potwierdzeniem przelewu do ZUS. §4 PUP zobowiązany jest do:
a) skierowania osoby bezrobotnej na utworzone miejsce pracy określone w § 1 niniejszej umowy;
b) nięzwłocznego (w ciągu 14 dni od dnia poinformowania PUP o ustaniu lub wygaśnięciu stosunku pracy) kierowania do Pracodawcy osób bezrobotnych celem umożliwienia realizacjt zobowtązania zgodnie z zapisem §3 punkt j) umowy tj. uzupełnienia stanu zatrudnienia na utworzonym nowym miejscu pracy przęz okres objęty niniejszą umową;
c) dokonania refundacji, o której mowa w § l, po spełnieniu przez Pracodawcę warunków określonych w §2. §5 1. Rozliczęnie poniesionych i udokumentowanychprzez Podmiot kosźów wyposażenia lub doposazenia stanowiska pracy dokonywane jest w kwocie brutto.
2. Dopuszezalnymi dokumęntami przy rozliczeniu się z wydatkowania ptzyznanej refundacji są opłacone faktury oraz rachuŃi.
3. Zaklryy dotyczące wyposazenia stanowiska pracy nie mogą byó dokonywane od osób wstępnych, zstępnych, te ściów, rodzeństwa oraz współ małzoŃa.
§6 1. Podmiot podlega kontroli przeprowadzonej ptzez PUP w zakresie przestrzegania obowiąków wynikaj ących niniej szej umowy.
2. Podmiot zobowiązuje się do udostępnienia niezbędnych dokumentów, udzielania właściwych irzetelnych informacji oruz wyjaśnień na temat sposobu realizacji niniejszej *oY,
§7 Podmiot nie otrzyma wnioskowanej refundacji w przypadku:
1. Nie dokonania zakupu zgodnie z wymogami i terminem określonym w § 2 ust. 1 niniejszej umowy. 2. Nie utworzenia stanowiska pracy dla skięrowanego bezrobotnego w terminie określonym w § 2 ust 2 niniejszej umowy.
3. Nię przyjęcia do pracy bezrobotnego skierowanego przęz tutejszy Urząd na dofinansowane stanowisko i zatrudnienia bezrobotnego w pełnym wymiarze czasu pracy y !elmin19 określonym w § 2 ust 3 niniejszej umowy
4. Nie ńożenia rozliczenia i udokumentowania poniesionych kosztów wyposazenia lub doposazenia stanowisk a pracy .
§8 Podmiot zobowtryarty jest do zwrotu w ciągu 30 dni od dnia otrzymariawezwariazUrzędu całości dokonanej refundacji wTazz odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia otrzymanta refundacji w przypadku:
a) naruszeniaprzez Podmiot jakiegokolwiek warunku określonego w umowie,
b) złożenia niezgodnych z prawdą oświadczeń.
§9 Podmiot zobowiązany jest do zwrotu w ciągu 30 dni od dnia otrzymaniawęzwaniazUrzędl: ottzymanej refundacji w wysokości proporcjonalnej do okresu nie zatrudniania na utworzonych stanowiskach pracy skierowanych bezrobotnych wTazz odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia otzymania refundacj i, w przypadku:
a) nie zatrudnieniu na wyposażonym lub doposazonym stanowisku pracy w pełnym vłymiarze czasu skierowanego bezrobotnego przez okres 24 miesięcy,
b) nie utrzymania przez okres 24 miesięcy miejsc pracy utworzonychw rwiązkuzprzyznaną refundacją. §10 Strony uzgadniają ,żewprrypadku nie wykonania warunków umowy: Prawne zabezpieczenie nvrotu przyznanych środków wraz z odsetkami w przypadku nie wywiązania się z postanowień niniejszej umowy stanowi: gwarancja bankowa do wysokości 29.250,00 złoĘch (słownie: dwadzieścia dziewięć tysięcy dwieście pięćdziesiąt zloĘch 00/100) stosownie do postanowień art. 777 § 1 pkt. 5 KPC, którą Wnioskodawca zobowiązuje się dostarczyć do tut. Urzędu w ciaeu 14 dni od daty podpisania umowy. W prrypadku nie dotrzymania w/w terńiiiu staroŚta rozwiązuje umowę ze skutkiem naĘchmiastowym. Urząd może wystąpić o nadanie gwarancji bankowej klauzuli wykonalności w terminie do dnia 31.12.2019 roku. Koszty związane z zabezpieczeniem pokrywa Beneficjent.
§11 Podmiot zobowiązuje się do niezwŁocznego zawiadomienia Urzędll o zmianie nazry zakJadtl płaay, rodzaju prowadzonej dzińalności gospodarczej, miejsca prowadzonej działalności go sp o darcz ej or az adr e su zamieszkania P o dmi otu.
§12 Refundacja ze środków Funduszu Pracy, stanowi pomoc de minimis w rozumieniu przepisów rozporządzenia Komisji (UE) nr I407l20I3 z dnia 18 grudnia 2013 r. w sprawie stosowania art. I07 i 108 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej do pomocy de minimis (Dz. IJrz. UE L 352 z 24.12.2013, str. 1) i jest ldzięlana zgodnie z przepisami tego rozporządzertia,.z.wyłączeniern środków przyznawanych w zakresie krajowego transpońu osób 1. ) 3. taksówkami.
W zakresię nie unormowanym niniejszą umową mają zastosowanie przepisy ustawy z dnia 20,04.Z0O4r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku praay (Dz. U. z2016 roku, poz. 645), tozpotządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 kwietnia 2012 r. w sprawie dokonywania refundacji kosźów wyposazenia lub doposazenia stanowiska pracy dla skierowanego bezrobotnego oraz przyznania bezrobotnemu środków na podjęcie działalności gospodarcz ej (Dz. IJ. z 26 kwietnia 2012r. poz. 457 z poźn. zm.), przepisy kodeksu cywilnego i kodęksu pracy.
§14 V/szelkie mogącę wynikać w przysz,łości spory na tle stosowania niniejszej umowy rozsttzygaÓ będzie Sąd właściwy dla siedziby Urzędu.
§15 Podmiot zobowlązany jest do przechowywania dokumentów związanych z realtzacją niniejszej umowy przęz okres 10 lat.
§16 Umowa zostaŁa sporządzonaw trzechjednobrzmiących egzemplarzach z których dwa pozostają wUrzędzią a jeden egzemplarz otrzymuje Podmiot.

Ps: Umowa skopiowana kropka w kropkę. -> Błędy są dziełem urzędników.

Kosssz napisał:
Nie udzielam porad indywidualnych.
Proszę zamieścić skany umowy na forum zasłaniając nazwy własne (nazwę PUP) i dane osobowe (Pani).

Po tym jak zobaczyłam Pana opis, odrazu zaczełam szukać sposobu aby umieścić tutaj treść umowy.

Na jakim etapie wypowiedziano umowę? Tzn. którego z terminów Panie nie dotrzymała?

Miałam aneks przedłużający termin, ze względu na przeciągnięcia ze strony banku w sprawie gwarancji. Mój termin upłynął 22-08-2016
dokumenty zaniosłam 23-08-2016 i dopiero wtedy się dowiedziałam, że termin upłynął.

Kosssz napisał:
Z jakiego powodu nie dotrzymała Pani terminów? Czy PUP wzywał Panią na piśmie do złożenia dokumentów zanim wypowiedział umowę?
I nie chodzi mi o ty czy Pani otrzymała fizycznie takie pismo, ale czy w ogóle takie pismo zostało wystosowane z Urzędu. Pytam, bo korespondencja wysłana na właściwy adres i niepodjęta przez adresata po uprzednim dwukrotnym awizowaniu uważa się za doręczoną.

Nie dostałam żadnego pisma. Jedyne pismo jakie do mnie dotarło lecz nie odebrałam go jeszcze to informacja o zakończeniu umowy w dniu 22-08-2016.
Pytałam w urzędzie dlaczego się nie upomnieli odpowiedzieli że to nie jest ich obowiązek. Dziś Pan dyrektor powiedział mi, że nawet myślał, że zrezygnowałam.

Mając umowę i aneks nie dopilnowała Pani terminu? Z czego to wynikało?
Potwierdzam, stanowisko PUP... oni nie mają obowiązku pilnować za pracodawców ich zobowiązań wynikających z zawartych umów.

tak jak pisałam w ciągu dwóch miesięcy przezywałam bardzo trudne sprawy rodzinne w tym śmierć mojej matki. Jestem osobą po zawale serca, cierpię na nadciśnienie to wszystko spowodowało, że poprostu przeoczyłam termin.. Byłam przekonana że mam czas do końca miesiąca.

Czy jest szansa, żeby pomimo wszystko wznowić umowę?

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

A proszę mi jeszcze powiedzieć na jakim etapie wypowiedziano umowę? Dokonała już Pani zakupów związanych z wyposażeniem stanowisk/a pracy? PUP zrefundował już koszty zakupów czy nie?

Powrót