Finansowo.pl - Kara za niepełnoletność

• Autor wątku Autor wątku adam132
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam132

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
1. Czy za niepełnoletność w serwisie Finansowo.pl (serwis od pożyczania pieniędzy)są jakieś kary? W regulaminie jest powiedziane, że trzeba być pełnoletnim.
2. Wiem, że trzeba jakiś podatek zapłacić. Jak to wygląda? O co chodzi z tym podatkiem?
19. Czy jako Pożyczkodawca muszę odprowadzać podatek?

Dochód uzyskany przez Pożyczkodawcę podlega opodatkowaniu na podstawie ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 z późń. zm.). Oznacza to konieczność rozliczenia się przez Pożyczkodawcę z dochodu uzyskanego z odsetek. Obowiązek ten dotyczy odsetek faktycznie otrzymanych przez Pożyczkodawcę w danym roku podatkowym. Odsetki opodatkowane są zryczałtowanym podatkiem w wysokości 19%.

Ostatnia edycja:
1. Nie wiem. Proszę zapytać na forum Finansowo.pl. Jakiś pracownik tego serwisu na pewno odpowie.
2. Chodzi tu o tzw. podatek Belki. Każda kwota uzyskanych odsetek podlega opodatkowaniu w wys. 19%. Zasada jest dokładnie taka sama, jak w przypadku lokat. Z tym, że banki są wówczas płatnikiem i to one obliczają należny podatek i pomniejszają o niego uzyskane przez klienta odsetki. Finansowo.pl nie pobiera takiego podatku, a jedynie przekazuje informację pożyczkodawcom o kwocie uzyskanych odsetek. To na pozyczkodawcy spoczywa obowiązek wyliczenia podatku, wypełnienia deklaracji i zapłaty na rzecz US.

1. pełnoletnosć jest potrzebna do posiadania pełnej zdolności do czynnosci prawnych.

Bez niej zawierane umowy się komplikują.

Kary jednak na 99% nie ma, bo przy braku pełnej zdolności po prostu można umowe uznac za niezawartą,

A jak jest z serwisem Allegro? Czy tam też niepełnoletność nie jest karana, poza pewnymi przypadkami usunięcia konta?

Nie jest karana.

Zresztą prosze przeczytać regulamin ;)

Wracając do serwisów typu Finansowo. Te serwisy nie informują US
o tym kto ile im "wisi", więc jeśli nie poinformuję urzędu o dokonanej
transakcji ten nie będzie o niej wiedział.
Czy US może się jakoś dowiedzieć o transakcji? Czy będzie mnie "ścigał"
za nie zapłacenie podatku?

Powrót