Firama windykacyjne pisma nękanie

• Autor wątku Autor wątku veder
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

veder

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam mam pytanie odnośnie korespondencji firmy windykacyjnej, która co dwa tygodnie regularnie przysyła mi zawiadomienie o spłatę długu. Problem polega na tym że owy dług został rozpatrywany na poziomie sprawy sądowej, w której to sąd pisemnie orzekł przedawnieni sprawy w sprawie długu. Pytanie brzmi uważam że firma windykacyjna przysyłając mi regularnie korespondencję nadzwyczajnie mnie nęka, jak wiadomo NĘKANIE w Naszym Państwie jest karalne i z tego tytułu można egzekwować odszkodowanie. Więc pytanie brzmi od czego zacząć ponieważ chcę właśnie o takie odszkodowanie się ubiegać. I proszę mi nie pisać tekstów typu "ŻE SIĘ NIE DA " albo cuś....... takiego. Pseudo prawników i tp. odsyłam do książek i tych którzy kompletnie się nie znają, oczekuję odpowiedzi popartej konkretnymi argumentami lub paragrafami .. pozdrawiam

veder napisał:
I proszę mi nie pisać tekstów typu "ŻE SIĘ NIE DA " albo cuś....... takiego. Pseudo prawników i tp. odsyłam do książek i tych którzy kompletnie się nie znają
Nie rozumiem jednego, skoro tak wszystko wiesz, taki jesteś pewny swego, po co zadajesz pytania ?
Mimo to odpowiem. To, że wierzytelność uległa przedawnieniu, nie znaczy, że nie istnieje. Oczywiście dług istnieje dalej. Przedawnienie skutkuje tylko tym, że wierzyciel nie ma możliwości np. w postępowaniu egzekucyjnym odzyskać tego, co mu się należy.
Nie oznacza to, że nie ma prawa upominać się o swoje. W Twoim przypadku tak właśnie jest.
Co do nękania. Pismo raz na dwa tygodnie wzywające do spłaty zadłużenia nazywasz nękaniem ?
Delikatnie pisząc, dobry żart :)

Wiem że nie takiej odpowiedzi się spodziewałeś ale odpisze dług, mimo że sądownie uznany za przedawniony staje się zadłużeniem naturalnym to znaczy że firma może go nadal windykować, a pisma co 2 tygodnie nie noszą znamion nękania więc szkoda twoich nerwów.

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

veder napisał:
Pseudo prawników i tp. odsyłam do książek i tych którzy kompletnie się nie znają, oczekuję odpowiedzi popartej konkretnymi argumentami lub paragrafami
Odnoszę wrażenie, że próbujesz być chyba bezczelny...

Czekam dalej na konkretną odpowiedź ?

Teraz rozumiem dlaczego 90% prawników po studiach prawniczych pracuje w Biedronce na kasie :D a gdybym zaproponował 10 tys za wygraną sprawę ?

veder napisał:
Teraz rozumiem dlaczego 90% prawników po studiach prawniczych pracuje w Biedronce na kasie :D a gdybym zaproponował 10 tys za wygraną sprawę ?

ten 10 % prawników chętnie weźmie 10 tyś, im zaproponuj

Zdecydowanie przestałbym szukać pomocy tutaj. Myślę że ta dycha rozwiąże problem. Możesz też zapłacić zadłużenie. Może taniej wyjdzie.

ok pomyliłem się, myślałem że trafiłem na forum prawne z tendencją pomocy, w takim razie poszukam wskazówek w innym miejscu pozdrawiam....

veder napisał:
ok pomyliłem się myślałem że trafiłem na forum prawne z tendencją pomocy
Nie, nie pomyliłeś się. Dobrze trafiłeś, na forum prawne. Ty natomiast nie jesteś zainteresowany odpowiedzią zgodną z przepisami, tylko taką, jaka odpowiada Tobie i tu źle trafiłeś. Nikt na forum prawym nie napisze Ci bzdur tylko po to, aby Cię pocieszyć i przyznać rację skoro jej nie masz.

Nikt na forum prawym nie napisze Ci bzdur tylko po to, aby Cię pocieszyć i przyznać rację skoro jej nie masz.

Odnoszę wrażenie że to SĄD orzeka rację...a nie wy......jeszcze nie była napisana jedna litera na papierze, a tym bardziej rozstrzygnięta sprawa na poziomie SĄDU a już racja jest przyznana "IM" i "ONI" mają rację, pokaż mi chociaż jedno orzeczenie SĄDU w podobnej sprawie ????, bo nie wierzę w to że nigdy się taka sprawa nie odbyła ??

Ostatnia edycja:
Zajrzyj w lexa. Z takim podejściem więcej się nie dowiesz. A iść poza forum po prostu do prawnika i zapłacić to możesz, i tak czeka sprawę o nękanie w takim wypadku umorzenie. Nie, nie sąd umorzy. Sam prokurator. Potem się możesz żalić na to postanowienie.

To nie jest nękanie. Hipermarkety też Cię nękają, że wrzucają ulotki do skrzynki?

veder napisał:
pokaż mi chociaż jedno orzeczenie SĄDU w podobnej sprawie ????
W jakiej podobnej ?
Ja natomiast odnoszę nieodparte wrażenie, że nawet nie masz pojęcia o czym piszesz. Gdzieś coś przeczytałeś, troszkę dodałeś, potem znów ktoś Ci coś powiedział z czego połowę zrozumiałeś, połowę dodałeś, stąd zapewne Twoje mądrości. Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem post #2.

Powrót