firma a praca

• Autor wątku Autor wątku maverick_x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maverick_x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Jak juz pisalem w poprzednim temacie chce zarejestrowac dzialalnosc, dokladniej sklep internetowy. W zwiazku z tym, na poczatku nie chce porzucac mojej obecnej pracy. Jak w takim wypadku bedzie wygladalo zakladanie firmy? Kogo musze o tym powiadomic? Jakie koszta poniose z tytulu rejestracji wlasnej dzialalnosci obecnie pracujac? Skladki odprowadza moj dotychczasowy pracodawca. Czy moge wybrac czy to ja z nowej dzialalnosci czy on z obecnej pracy ma skladki odprowadzac? I co by bylo korzystniejsze?

Proszę nie zakładać nowych tematów dotyczących tej samej sprawy.
Natomiast odpowiedzi na zadane pytania proszę poszukać - było to już omawiane na forum.

Przepraszam, tamto dotyczylo typowo lokalizacji firmy nie bedac wlascicielem miejsca, w ktorym ja rejestruje, ten temat dotyczy oplat i rozliczen z ZUSem.
Przeszukalem kilkadziesiat stron na zapytanie "firma praca" i nic nie znalazlem, prosilbym o udzielenie odpowiedzi na moje pytania, ew. wskazanie tematu, w ktorym sie one znajduja. (Byly podobne tematy o kosztach zus, natomiast w zadnym nie bylo wzmianki o tym, ze zakaldajacy firme w tym czasie juz pracuje w innej firmie i nie chce tej pracy porzucac)

Zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej, każdy ma prawo (z małymi wyjątkami) rozpocząć działalność gospodarczą.
Nie musi o tym powiadamiać pracodawcy (chyba że wymagają tego przepisy - praca w administracji, wojsku, policji itp).
Jeśli zakładający działalność już pracuje i wynagrodzenie jego wynosi co najmniej minimalne wynagrodzenie (1276 zł w 2009 roku), to z działalności gospodarczej będzie opłacał tylko składkę ubezpieczenia zdrowotnego (215,53 zł miesięcznie w 2009 roku).
Natomiast jeśli wynagrodzenie jest niższe od minimalnej płacy, to dodatkowo musi opłącać składkę ubezpieczenia społecznego i Fundusz Pracy - w 2009 roku jest to 617,27 zł, czyli co miesiąc do ZUS należy odprowadzić 832,80 zł.
Natomiast osoby, które nie prowadziły działalności gospodarczej przez ostatnie 60 miesięcy mogą przez dwa lata skorzystać z preferencyjnego opłacania składek - od podstawy wynoszącej 30% minimalnego wynagrodzenia, czyli od 382,80 zł.
Suma składek ubezpieczenia społecznego wyniesie 113,96 zł plus składka ubezpieczenia zdrowotnego 215,53 zł - razem 329,49 zł.

Składki ZUS ze stosunku pracy są opłacane niezależnie od składek z innych tytułów. Zrezygnować z nich nie można.

Reasumując - jeśli Pana wynagrodzenie jest wyższe od 1276 zł., to z działalności gospodarczej będzie Pan opłacał tylko składkę ubezpieczenia zdrowotnego w stałej wysokości wynoszącej w 2009 roku 215,53 zł miesięcznie.

mam jeszcze jedno pytanie dotyczace tej kwestii, zapytam juz w tym temacie. Rejestrujac jednoosobowa dzialalnosc moge ja zarejestrowac uzywajac mojego prywatnego NIP, co jednak w przypadku gdybym z czasem chcial kogos zatrudnic? Musze przerejestrowywac dzialalnosc?

Do końca życia będzie się Pan posługiwał tym jednym "prywatnym" NIP-em.
Aby zatrudnić pracowników nie musi Pan nic zmieniać ani w ewidencji działalności, ani w US.

Powrót