Firma a Przedsiębiorstwo - jaka różnica?

• Autor wątku Autor wątku Primeart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Primeart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Chodzi o podejście prawa UE do obydwu pojęć.
Wydają się jednoznaczne ale okazuje się że to nie to samo w sensie prawa.

Firma ponoć jest nazwą dla przedsiębiorstwa itp. Dzięki za odpowiedzi!

Podziękuj sobie za udzieloną odpowiedż. :)

No ja bym nie był do końca pewny, że te pojęcia w prawie wspólnotowym nie są tożsame- po pierwsze trzeba by doknać wykładni pojęcia w jego kontrekście funkcjonalnym, potem w oparciu o różne wersje językowe.
Pewności w tym konkretnym przypadku nie mam ale pojęcie "przedsiębiorstwo" (enterpreunership) i "firma" (firm)- mogą być traktowane zamiennie.

W Polsce używa się wyłącznie określenia przedsiębiorstwo, chodzi o składanie wniosków itp Wydaje mi się, że w innych krajach nie ma takiego problemu.

booski powiem tyle, ze moj wykladowca od prawa spolek handlowych dostal by bialej goraczki, jakby przeczytal, ze sa to pojecia tozsame. Zapewne tak samo jak wiekszosc autorow z tej dziedziny prawa.

Osoby nie zwiazane z prawem (ktore nie studiowaly itd.) uzywaja slowa firma, mowiac o przedsiebiorstwie w mowie, nazwijmy to - potocznej. Prawidlowo, jezykiem prawniczym, powinno sie jednak mowic przedsiebiorstwo. Firma to inaczej nazwa. Ponizej cytat z kodeksu cywilnego. Warto zajrzec jeszcze do ustawy o SDG, a propos definicji przedsiebiorstwa.

Art. 43[1]. Przedsiębiorcą jest osoba fizyczna, osoba prawna i jednostka organizacyjna, o której mowa w art. 331 § 1, prowadząca we własnym imieniu działalność gospodarczą lub zawodową.
Art. 43[2]. § 1. Przedsiębiorca działa pod firmą.

pozdrawiam

Powrót