firma best a podwojony dlug

• Autor wątku Autor wątku marlena44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marlena44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam serdecznie mam taki problem.od zeszlego roku mpj dlug przejela firma best nsfiz w Gdyni. Na poczatku placilem ile moglem czyli 200 zl zazwyczaj miesięcznie. Po pol roku zgodzilem sie na umowe i raty 450 zl miesiecznie.moj dlug wynosil ok 23 tys a po ppdpisaniu umowy z dirma best na 10 lat wyszlo mi ze mam im zaplacic 45 tys.jak to mozliwe? Splacam juz ponad rok na tej umowie. Dzwonia do mnie ze opuznienie ze zamiast 2 kazdego miesiaca to wplywaja 3 bo np jest weekend i ponad 20zl mam dopłacać . moje pytanoa brzmia1. Czy oni moga podwoić moj dlug?
2.Czy moge wycofav sie z umowy i co mi grozi?
3. A jesli nie moge sie wycofac to czy moga mi ten dlug zmniejszyc do takiego jaki byl faktycznie? Wiem ze jak umowa podpisana to juz kiepsko.prosze o wiadomoac i dzoeluje z góry

Zaprzestań płacenia - "doją cię" Muszą uzyskać nakaz, mieć papiery w tym cesję.
Poczekaj na nakaz, złóż sprzeciw. Będą musieli ujawnić co mają.....
marlena44 napisał:
ze zamiast 2 kazdego miesiaca to wplywaja 3 bo np jest weekend i ponad 20zl mam dopłacać

Już ta treść świadczy o ich, tu dosadne słowo

Po jakiego wała podpisałaś umowę? Tym sobie narobiłaś tylko kłopotów. Jest bardzo kiepsko ale nie beznadziejnie. Wklej tą umowę/ugodę na forum, zasłoń dane wrażliwe. Z ugody trudno się wywinąć, ale... mam pewien pomysł, z tym że naciągany i właściwie będę go dopiero testował na żywym organiźmie... Ciężar dowodu że ugoda była zawarta w złej wierze spoczywa w każdym razie na tobie. Jak stary jest ten dług?

I dlatego chyba tylko w sądzie uda się to obronić. Bo tak się nie odczepią...

Oni się nawet po wyroku nie odczepią, przerabiałem. Dopiero po zgłoszeniu nękania.

To nie są jedyni. Daje to jednak nadzieję że mają taki bajzel iż nie skojarzą dwóch rzeczy. Ugody i swoich kwitów...I wystąpią o zwykły nakaz...

Witam, moja sprawa wygląda tak , Best przejął moja sprawe od komornika i teraz nie wiem co robić czy podpisywac tą ugode z nimi czy nie? prosze o pomoc ....

@izapl niestety w tej kwestii pomóc nie mogę. Komornik raczej nie był wierzycielem, więc Best nie mógł jej od niego przejąć.

Na jakiej podstawie przejął, jakie dokumenty przedstawił itp itd i co najważniejsze - od kogo przejął tak naprawdę.

Kto był pierwotnym wierzycielem. Inaczej dla kogo komornik prowadził egzekucję? Jeżeli została zakończona na wniosek wierzyciela, a BEST sobie coś od niego kupił, to problem w udowodnieniu tego ma BEST. Na razie z BEST nie gadaj

Bank ślaski dał sprawe do komornika , była u niego jakieś 3 lata a teraz ją wycofał przekazał sprawe do Best.

To teraz słuchaj. Jeżeli to był bank śląski, to prawdopodobnie działał na podstawie BTE. Jeżeli tak było to BEST musi uzyskać na siebie nakaz zapłaty. Kluczowa jest teraz data kiedy BTE było wystawione (bo to najbardziej pewna data wymagalności). Jeżeli minęły ponad 3 lata od wystawienia tego dokumentu to możesz spać spokojnie, bo roszczenie jest przedawnione. Wtedy tylko pilnuj listów poleconych z sądu. Dodam, że jeżeli komornik coś ściągnął od ciebie między datą cesji a umorzeniem postępowania, to ta kwota jest do wywalczenia.

Piszą tak : " Best działając w imieniu ING Bank Ślaski , informuje ze w dniu 07.2016 została zawarte umowa przelewu wierzytelności z tytułu umowy nr. ....zawartej w dniu 09.09.2008r,, Przelew wierzytelności nastąpił na podstawie art.509 paragraf 1 KC w drodze cesji i obejmuje wszelkie z tą zaległością należności uboczne i zabezpieczenia."

digiton jeżeli to nie problem to prosze o e-maila , przesłałabym dokumenty jakie posiadam, bo ja sie wogóle na tym nie znam :)

izapi napisał:
digiton jeżeli to nie problem to prosze o e-maila , przesłałabym dokumenty jakie posiadam, bo ja sie wogóle na tym nie znam :)
Ale na jakiej podstawie komornik prowadził egzekucję. To jest teraz kluczowe

Komornik prowadził egzekucje na podstawie BTE z klauzulą wykonalności .

izapi napisał:
Komornik prowadził egzekucje na podstawie BTE z klauzulą wykonalności .

To można zaryzykować stwierdzenie że temat jest przedawniony. Chyba że BTE było mniej niż trzy lata temu wystawione. Tak więc listy z Best na podpałke. I w ogóle nie trzeba z nimi gadać. Pilnuj listów z sądu

BTE wystawione w 2010 roku ? a o co chodzi z tą cesją ? co to wogóle jest? A jeżeli chodzi o list z sądu , to rozumiem ze jak juz przyjdzie to trzeba napisac sprzeciw? Tylko na jakiej podstawie? Dla mnie to wogóle czarna magia.....:(

Powrót