Firma "best" Żąda spłaty długu który został już spłacony u komornika

• Autor wątku Autor wątku piotr9012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr9012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
wierzyciel t mobile
zadłużenie spłacałem od dwóch lat po dogadaniu się z komornikiem na raty.
od września 2017 roku (zostało około 1500 zł) komornik zajął mi konto na wezwanie wierzyciela.
w tym miesiącu 09/02/2018 zabrał mi ostatnią ratę z z nadpłatą 170 zł którą ma mi zwrócić w ciągu tygodnia.(potwierdzone telefonicznie).
Dziś dzwoni do mnie pracownik z firmy windykacyjnej "BEST" i pyta się mnie kiedy zacznę spłacać dług który odkupił we wrześniu 2017 r. od wierzyciela (t mobile)
oczywiście mowa o tym samym długu.
Co w z wiązku z tym mam zrobić ? zaczynać spłacać od nowa?...

pewny jesteś że chodzi o ten sam dług ?

outmc napisał:
pewny jesteś że chodzi o ten sam dług ?
Tak na 100% bo nie mam innych długów po za tym poprosiłem panią po drugiej stronie słuchawki o podanie sygnatury sprawy która zgadzała się z pismem od komornika.

w takim razie o nic sie nie martw, dług spłacony . załatw jeszcze potwierdzenie od komornika

jeżeli faktycznie dług został spłacony przez przymus państwowy komornik po zakończeniu egzekucji powinien przesłać odpowiednie postanowienie o zakończeniu egzekucji z Best na razie nie rozmawiaj czekaj na list od komornika,

rozmawiałem dziś z komornikiem. ma przesłać mi pismo potwierdzające zamknięcie sprawy listem poleconym w następnym tygodniu.
posiadam wszystkie odcinki wpłat jakie uiściłem na konto komornika.

to zaczekaj na pismo od komornika

przyznam szczerze ze uciąłem dłuższą pogawędkę z panią z firmy BEST lecz cały czas powtarzałem że żadnego długu nie mam i ten który miałem został właśnie w ubiegły piątek spłacony. na koniec zaczeła mi czytać jakąś długą regułkę o prawach konsumenta przetwarzaniu danych i nie wiem co tam jeszcze bo przerwałem jej słowami że nie zgadzam sie na żadne przetwarzanie danych i że nie mam żadnego długu i na tym rozmowa się zakończyła.

tak bywa,
czekaj na pismo od komornika

ok dzięki wielkie za zainteresowanie i rychłą odpowiedź.
co dalej robić jak będę miał już to pismo w ręku?

Ale do dnia dzisiejszego nie otrzymałem od Best żadnego pisma i gdybym nie odebrał telefonu stacjonarnego którego nie używam i rzadko odbieram to bym nie wiedział o sprawie, i czy nie będzie tak że Best odezwie się kolejny raz za kilka lat kiedy dług urośnie do kolosalnych kwot. Czy nie lepiej skontaktować się z nimi i uciąć łeb sprawie kiedy dług jest jeszcze niski.

był nakaz zapłaty z klauzulą wykonalności, pierwotny wierzyciel wyegzekwował na tym nakazie całą dochodzoną kwotę, nakaz wypadł z obiegu prawnego, best nie przepisze klauzuli na siebie - żyć nie umierać,

czyli łopatologicznie z pismem od komornika w moim ręku. best wtopił pieniądze kupując mój dług?

Nie tylko Twój - oni ogólnie kupują długi nieściągalne. Tak, wtopili. Jakim pismem od komornika?

Dzięki serdeczne, trochę się uspokoiłem.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

Syphar napisał:
Nie tylko Twój - oni ogólnie kupują długi nieściągalne. Tak, wtopili. Jakim pismem od komornika?
Chodziło o potwierdzenie zakończenia egzekucji

Powrót