Firma BEST

• Autor wątku Autor wątku niebieskikropek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niebieskikropek

Użytkownik
Odpowiedzi
50
witam

mam pewne zadłużenie które zostało wykupione przez firmę BEST

zaproponowali mi ugodę i rozłożenie zadłużenia na raty ale ja tej firmy nie znam

a poza tym do tego mojego zadłużenia doliczone są koszty postępowania sądowego i egzekucji w wysokości 2.044 zł !!!!! a to prawie tyle ile wynosi moje zadłużenie !!!!

czy przed zawarciem ugody mogę napisać do nich żeby mi wyjaśnili skąd te aż tak wysokie koszty postępowania sądowego a jeśli tak to w jaki sposób żeby mi dokładnie to wyjaśnili

pytam bo rozmawiałam z nimi przez telefon - no oczywiscie najpierw próba zastraszenia a później właśnie bardzo "dogodne" rozłożenie na raty bo "wyjątkowo pójdziemy pani na rękę"

będę wdzięczna za odpowiedź
dziękuje

co to za zadłużenie, z kiedy, z jakiego tytułu, czy rzeczywiście była sprawa w sądzie?

to była pożyczka bankowa z 2004 roku
większość pożyczki spłaciłam później nastąpiły niespodziewane hm,problemy
zmarł mój konkubent a krótko po tym została mi zabrana renta
zostałam sama a mój stan zdrowia nie pozwalał na dalszą spłatę

czy sprawa była w sądzie tego nie wiem - pisze tylko o tym w papierach które otrzymałam od firmy BEST

dodam że ta firma rozłożyła mi moje zadłużenie na .... 120 rat po 78 zł ......

Ostatnia edycja:
znając best - już spotkałem się z takimi przypadkami, że klientom podaje zadłużenie doliczając koszty procesu którego... nie było.
mozliwe, że twoja sprawa jest przedawniona. podaj więcej danych może, jakieś fakty, daty

niestety żadnych faktów podać nie potrafię, nawet nie pamiętam jak brałam tą pożyczkę. niestety moja choroba nowotworowa powoduje u mnie silne zaniki pamięci

jedyne co mogę podać to to że wzięłam tą pożyczkę w 2004 roku

i niestety nie znalazłam żadnej dokumentacji,dlaczego o tym nie chcę pisać publicznie :(

więc pozostaje ci ściągnąć sobie raport BIK oraz zażadać od BEST kopii wszystkich dokumentów w sprawie - na jakiej podstawie czegokolwiek żądają. może będzie można ustalić fakty

tak jak pisze jerry23, zażądaj dokumentów dotyczących sprawy, na podstawie, których roszczą sobie ową należność i pod żadnym pozorem nie dyskutuj na temat ugody na razie!

tomosus napisał:
dyskutuj na temat ugody
Dyskutować możesz, byleś jej nie zawarła. Niech Best wie, że warunkiem współpracy z Twojej strony jest przedstawienie Ci pełnej dokumentacji sprawy. Jak nie przedstawią, to ich ignoruj.

Robilee napisał:
Dyskutować możesz, byleś jej nie zawarła. Niech Best wie, że warunkiem współpracy z Twojej strony jest przedstawienie Ci pełnej dokumentacji sprawy. Jak nie przedstawią, to ich ignoruj.

nie dyskutuj, ponieważ może to być potraktowane jako przyznanie się do długu

jeśli dysponuje odpowiednimi dokumentami, a okaże się czy dysponują jak prześlą je domniemanemu dłużnikowi.
Z doświadczenia wiem, że bardzo często nie dysponują taką dokumentacją.

owszem robilee, ale chyba zdajesz sobie sprawę z tej niewiedzy, a raczej błednego rozumowania? dotychczas w tej kwestii pouczałeś i uczulałeś. nagle przestałeś. więc tak profilaktycznie zwróciłem uwagę.

co do postu tomosusa, to nie trzeba mieć żadnych dokumentów, by złożyć pozew. wystarczy go złożyć. a co dalej, to już osobna bajka

jerry23 napisał:
nagle przestałeś
Nie przestałem.
Robilee napisał:
I co wtedy? Krzesło elektryczne, czy nasza swojska szubienica?
Po to zadałem prowokacyjne pytanie, by dać sobie (i Tobie) szansę do wyjaśnienia ludziom, jak wygląda w rzeczywistości ta kwestia z uznaniem długu w kontekście przerwania biegu terminu przedawnienia. Tylko czekałem aż się kolega tomosus bardziej podłoży.

Powrót