Firma bez nazwiska i imienia w nazwie firmy ???

• Autor wątku Autor wątku szafarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szafarz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, chciałem założyć działalność, firma będzie rozliczała się na zasadach ogólnych i tutaj moje pytanie jaka jest prawna możliwość ominięcia (niedodania) do nazwy firmy swojego imienia i nazwiska. Wiem, że przepis to reguluje i nazwą firmy osoby fizycznej jest jej imię i nazwisko. Zajmuje się fakturowaniem i przyjmowaniem zakupów w pracy w której pracuję i muszę zaznaczyć iż w ostatnim czasie spotkałem się z kilkunastoma przypadkami takich nazw w działalności gospodarczej. Dodam, że nie są to S.C. ani inne spółki po prostu są to osoby fizyczne prowadzące działalność w których w nazwie istnieje tylko nazwa firmy np. "sipi" i potem adres i nip. Zarówno na pieczątkach przybijanych na fakturach jak i w samych danych nazwy firmy na fakturze nie istnieje żaden dodatek z imieniem i nazwiskiem. Wiem, że to są osoby fizyczne bo kierowcy którzy przywożą towar mi to potwierdzili, ze jest to jedna osoba prowadząca działalność. I tu moje pytanie jak ominąć ten przepis, żebym nie musiał w nazwie firmy umieszczać imienia i nazwiska. Naprawdę nie chciałbym żeby firma była przywiązana do mojego imienia i nazwiska. Jak ktoś z Was może mi w tym pomóc byłoby fajnie, z góry dziękuje za pomoc.

Sprawa ta jest uregulowana w Kodeksie Cywilnym w art. 43[1] do 43[10].
Art. 43[4] wyraźnie mówi: "Firmą osoby fizycznej jest jej imię i nazwisko. ..."
Żaden urzędnik, ani przedsiębiorca, nie ma prawa zmieniać tego zapisu kodeksowego.
Ja bym takiej faktury (bez imienia i nazwiska przedsiębiorcy będącego osobą fizyczną) nie przyjął. Co innego, gdy to dotyczy osób prawnych. Tam można stosować skróty nazwy.

Ja dobrze o tym wiem przepis już studiowałem kilkakrotnie i znam go dokładnie, lecz istnieją firmy bez nazwiska i imienia a są to firmy zarejestrowane na osoby fizyczne. Używanie nazwy firmy na fakturze też jest ścisle związane z tym jak firma była zarejestrowana. czyli jeśli ktoś na fakturze ma tylko samą nazwę bez wymienionych i jest to osoba fizyczna to wydaje się, że jest w prawie taka możliwość lub ludzie u których składa się dokumenty a jest to w tym momęcie jedno okienko nie mają większego pojęcia i to niektórym umyka. Choć potem to weryfikuje US ciężko mi się połapać jak to jest możliwe ale jest i tez chciałbym móc obejść ten przepis bo jest on jak dla mnie głupi i nie chciałbym w nazwie firmy umieszczać moich danych.

szafarz napisał:
chciałbym móc obejść ten przepis bo jest on jak dla mnie głupi i nie chciałbym w nazwie firmy umieszczać moich danych.
To tylko Pan tak uważa, że jest głupi. Jeśli wstydzi się Pan swego nazwiska to już Pana problem. Znane firmy chlubią się nazwiskiem przedsiębiorców, którzy je założyli.
My nie uczymy omijania przepisów prawnych, nie odpowiadamy również za brak podstawowej wiedzy prawniczej niektórych urzędników prowadzących ewidencje działalności gospodarczej. Mogę jedynie wyrazić ubolewanie, że zatrudnia się (przepraszam za określenie) matołów psujących opinię rzeszy kompetentnych urzędników.

W EDzG jest na pewno imię i nazwisko takiego przedsiębiorcy.
Na fakturze też powinno być.

We wpisie do ewidencji jest pole "Skrócona nazwa"

Nie można jej używać bez nazwiska?

Zamiast - Kowall Piotr Kowalczyk -> samo Kowall?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

Powrót