S
szafarz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam, chciałem założyć działalność, firma będzie rozliczała się na zasadach ogólnych i tutaj moje pytanie jaka jest prawna możliwość ominięcia (niedodania) do nazwy firmy swojego imienia i nazwiska. Wiem, że przepis to reguluje i nazwą firmy osoby fizycznej jest jej imię i nazwisko. Zajmuje się fakturowaniem i przyjmowaniem zakupów w pracy w której pracuję i muszę zaznaczyć iż w ostatnim czasie spotkałem się z kilkunastoma przypadkami takich nazw w działalności gospodarczej. Dodam, że nie są to S.C. ani inne spółki po prostu są to osoby fizyczne prowadzące działalność w których w nazwie istnieje tylko nazwa firmy np. "sipi" i potem adres i nip. Zarówno na pieczątkach przybijanych na fakturach jak i w samych danych nazwy firmy na fakturze nie istnieje żaden dodatek z imieniem i nazwiskiem. Wiem, że to są osoby fizyczne bo kierowcy którzy przywożą towar mi to potwierdzili, ze jest to jedna osoba prowadząca działalność. I tu moje pytanie jak ominąć ten przepis, żebym nie musiał w nazwie firmy umieszczać imienia i nazwiska. Naprawdę nie chciałbym żeby firma była przywiązana do mojego imienia i nazwiska. Jak ktoś z Was może mi w tym pomóc byłoby fajnie, z góry dziękuje za pomoc.