Firma bezterminowo wstrzymała wypłacenie zasiłku opiekuńczego

• Autor wątku Autor wątku rebeliagamer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rebeliagamer

Dzień dobry,

Mam pytanie odnośnie zasiłku opiekuńczego na opiekę nad chorym dzieckiem.

Sytuacja rodzinna
Moja córka ma 2,5 roku.
Moja żona od stycznia nie ma żadnej umowy, jest studentką studiów doktoranckich i otrzymuje stypendia.

Okoliczności
W lutym córka była chora, a żona musiała pracować - to jest codziennie jeździć na uczelnie, kontynuować badania laboratoryjne do pracy doktorskiej itp. - więc nie mogła opiekować się córką.

Moje działania
Jeszcze w styczniu kontaktowałem się telefonicznie z ZUSem oraz pytałem w odpowiednim dziale w pracy czy w taich okolicznościach przysługuje mi zasiłek opiekuńczy. W obu przypadkach, choć z pewnym wahaniem, otrzymałem odpowiedź, że powód nieobecności drugiego rodzica nie ma znaczenia, czyli jeśli nie ma nikogo do opieki to zasiłek przysługuje, więc w lutym opisałem sytuację i złożyłem w pracy wniosek (Z15A).

Działania firmy
Na początku marca dostałem informację, że zasiłek nie zostanie mi wypłacony bo kadrowa miała wątpliwości i skierowała sprawę do ZUSu.

Działania ZUSu
ZUS podobno też nie wiedział i skierował prośbę o interpretację gdzieś, nie wiem gdzie.

Do tej pory jest jeszcze ok...
Do tej pory wszystko, choć irytujące (nikt nie odpowiada za udzielone wcześniej informacje słowne), jest jak najbardziej zgodne z literą prawa.

...ale powoli przestaje być
Powoli kończy się kwiecień, a odpowiedzi od ZUSu jak nie było tak nie ma. Podobno kadrowa próbuje się tam dodzwonić ale się nie da. Mi zależy na rozstrzygnięciu sprawy do końca kwietnia.

Pytanie
Jak długo firma oraz ZUS mogą zwlekać? Minęły już prawie 2 miesiące od złożenia wniosku. Co ja mogę zrobić w tej sytuacji?

Powrót