Firma EPCPLC

• Autor wątku Autor wątku jazzma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jazzma

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

W maju tegoż roku przyszedł do mnie mandat za przejazd przez bramki w Norwegii, mandat na niedużą kwotę 78 zł. Kwitek przyszedł z londynu z firmy EPCPLC, odłożyłem go w bok i zapomniałem o tym. Po miesiącu przyszło wezwanie do zapłaty. Pieniądze wpłaciłem, bo chciałem mieć spokój. Teraz przyszło kolejne wezwanie opiewające na dwie kwoty grzywny, jedna w wysokości 155,70zł, a druga 77,85zł. Z tą firmą nie można się skontaktować telefonicznie, adresu mailowego również nie posiadają. Mandat przyszedł listem zwykłym. Moje pytanie :
Jakie uprawnienia ma ta firma w Polsce i czy mogą mi coś zrobić jak będę w Norwegii??
Płacić, czy dać sobie z nimi spokój?
BTW skąd firma windykacyjna ma dostęp do moich danych osobowych ?!
Czy brak potwierdzenia odbioru listu (list zwykły) może być powodem, który mnie upoważnia do niepłacenia tej kwoty?

Dziękuję z góry za odpowiedź

Sprawa chyba dotyczy londyńskiej firmy EPC prawda? Lepiej zapłacić bo wierzytelności administracyjne z tego co wiem, są również ścigane poza granicami kraju w którym ta kara wystąpiła. Ale może dla spokoju zaczekaj jeszcze, aż się ktoś więcej wypowie ale raczej tak jest.

Tak, chodzi o londyńską firmę EPC.
Czy mają oni prawo wzywać mnie do zapłaty grzywny?
Nie moją winą jest to, że Poczta Polska przywiozła list (wezwanie do zapłaty) po terminie zapłaty.

Mam problem podobny jak autor tematu - dostałem wezwanie od firmy EPC. Listem zwykłym, bez potwierdzenia odbioru, co więcej - nie otrzymałem pierwszego listu, o którym piszą w wiadomości, list który dostałem teraz jest rzekomo drugim.

Żądają ode mnie 1000 pln za przejazd węgierską autostradą bez winiety - i ok, wiem że wskutek zmiany listy dróg płatnych na początku roku, GPS poprowadził mnie przez odcinek płatnej drogi. I zapłaciłbym po pierwszym wezwaniu, problem polega na tym że go nie dostałem, a 4ro krotny wzrost kwoty, nie wynikający z mojej winy, wydaje mi się wręcz wyłudzeniem.

Tutaj pytanie - czy ta firma - EPC - ma prawo, i jest skuteczna w ściaganiu tego typu należności w PL ?

Powrót