Firma gastronomiczna w Niemczech (Catering)

• Autor wątku Autor wątku husm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

husm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. mam kilka pytań na temat z tytułu a mianowicie. Chce załozyć firme kateringową w niemczech (bez miejsaca do spozywania posiłków na miejscu tak jak np.restauracja, kawiarnia czy pub) i niewiem do końca czy są potrzebne do tego dodatkowe pozwolenia, oprócz standartowych dokumentów do założenia gewerbe.Troche juz poszperałem w internecie i znalazłem taki tekst:

LINK: Gastronomen- Informationen zu Gewerbeanmeldung und Gewerbeschein
PO NIEMIECKU:
Dazu gehören alle stehenden Gewerbe der Schankwirtschaft, an denen Getränke vor Ort verzehrt werden.
Alle Gewerbe der Speisewirtschaft, wo Speisen vor Ort verzehrt werden, sowie sämtliche Beherbergungsbetriebe, also für jeden oder bestimmte Personenkreise zugängliche Betriebe zur Beherbergung von Gästen.

Gaststättengewerbe mit Erlaubnis, ohne Erlaubnis und gar kein Gaststättengewerbe
Zu den stehenden Gewerben gehören die gastronomischen Gewerbebetriebe, die an einem feststehenden Ort bewirten und somit nicht zum Reisegewerbe oder Marktverkehr zählen. Bei Straußwirtschafen gelten gesonderte Bedingungen, diese benötigen je nach Fall gar keine Gewerbeanmeldung.

Keine Erlaubnis zur Führung eines Gaststätten- oder Hotelgewerbes braucht, wer beispielsweise unentgeltliche Kostproben anbietet, nur Milcherzeugnisse verabreicht oder bei der Zimmervermietung nicht mehr als acht Gäste gleichzeitig beherbergt.

Dagegen gilt es gar nicht als Gaststättengewerbe, wenn die Speisen nach Hause geliefert werden, wie es beim Pizza- oder Partyservice der Fall ist. Darunter fallen auch Personen, die ihre Speisenzubereitung als Mietkoch anbieten. Demzufolge bedarf es auch keiner Genehmigung. Allerdings unterliegen auch diese Dienste den Bestimmungen des Lebensmittel- und Hygienerechts, sowie der Lebensmittelüberwachung.

LICHE TŁUMACZENIE Z GOOGLE:
Dotyczy to wszystkich związanych z branży pub, gdzie serwowane są spożyte lokalnie.
Wszystkie restauracje w branży spożywczej, gdzie żywność jest konsumowana na miejscu, a wszystkie obiekty turystyczne, dla wszystkich lub niektórych kategorii przedsiębiorstw dostępne pomieścić gości.

Catering, za zgodą, bez zgody i nie catering
Wśród gałęzi przemysłu dostępne są gastronomicznych, które zaspokajają do stacjonarnego i nie stanowi zatem w branży turystycznej lub natężenia ruchu na rynku. Kiedy Strauss Warunki ekonomiczne różnią się od warunków, takich jak sprawy mogą nie wymagać rejestracji działalności gospodarczej.

Brak uprawnień do prowadzenia restauracji lub potrzeb przemysłu hotel, który oferuje takie jak darmowe próbki, biorąc pod uwagę tylko produktów mlecznych lub wynająć pokój na nie więcej niż ośmiu osób w domu.

Jednak to nie jest tak restauracji, gdzie jedzenie jest dostarczane do domu, jak w przypadku pizzy lub catering. Dotyczy to osób, które zapewniają ich przygotowanie żywności Mietkoch. W konsekwencji nie ma potrzeby o pozwolenie. Jednakże usługi te podlegają również przepisy dotyczące higieny żywności i prawodawstwa i kontroli żywności.

Mam jescze pytanie odnośnie paragonów, i kasy fiskalnej.Czy w moim przypadku (catering) trzeba ja posiadać.Jeszcze o tych przepisach o higienie żywności,prawodastwa i kontroli zywności tzn.czy w tych sprawach trzeba coś załatwiać w urzędach czy są to tylko kontrole? Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam ;)

Mam dokladnie taki sam problem. Nie wiem jak sie do tego wszystkiego zabrac. Uwielbiam gotowac, mam duzo wolnego czasu (pomimo ze mam dwojke dzieci 8 i 11 lat) i tego ze od czasu do czasu dorabiam-sprzatajac. A poniewaz wkrotce przeprowadzam sie na "wlasny kat", mysle ze czas rowniez myslec o przyszlosci zawodowej. Mysle ze katering bylby dobrem poczatkiem. Jesli nie masz nic przeciwko temu, jesli wiesz gdzie mozna w miare oplacalnie kupic dobre piece, lodowki itd. prosze o jakas wiadomosc, rowniez wszelkie informacje dot. zalozenia takiej dzialalnosci!
Dzieki z gory!
Ps Jesli mozna wiedziec, jaki region Niemiec zamieszkujesz? Ja w NRW :)

Zezwolenia nie potrzebujesz. Oprócz formalności związanych z rejestracją zwykłej działalności trzeba jeszcze zgłosić działalność w powiatowym urzędzie ds. kontroli jakości żywności (Kreisverwaltung - Bereich Lebensmittelüberwachung).

Produkcja będzie musiał spełniać wymogi przewidziane w przepisach dotyczących Lebensmittel- und Hygienerecht. Pewnie sporo tego będzie, ale tego Ci już raczej nikt na forum nie będzie miał ochoty tłumaczyć wszystkiego.

Powrót