Firma informatyczna

• Autor wątku Autor wątku dbordzo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dbordzo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, od jakiegoś czasu mieszkam w Anglii pracuję tam, oraz dodatkowo sam mam zarejestrowaną firmę jako sole trader.
Niedługo jednak chcę rzucić pracę i skupić się już tylko na swoim biznesie.

Tworzę aplikacje dla firm, oraz także gry na komputer.
Jestem także w trakcie robienia dość rozbudowanej gry multiplayer.

Ostatnio kiedy kolega z Polski prosił, abym podesłał mu ver. beta, pojawiło się w mojej głowie pytanie, i bardzo byłbym wdzięczny gdybyście pomogli mi w odpowiedzi na nie.

Otóż w mojej grze będzie można kupić surowce, za prawdziwe pieniądze.
I teraz czy jako firma zarejestrowana w Anglii mogę sprzedawać, także te surowce, osobą z Polski?
Kupno będzie za pomocą przelewu bankowego.

Czy muszę stworzyć jeszcze jakąś siedzibę w Polsce?

Pozdrawiam serdecznie, i z góry dzięki za pomoc

Witaj,
opis wskazuje na usługę elektroniczną.
Należy odprowadzić VAT w kraju skąd pochodzi nabywca tej usługi. W Polsce jest uproszczenie - MOSS, nie wiem czy coś takiego jest w WB, popytaj w tamtejszym urzędzie podatkowym.

Poczekajmy z opiniami. Wielka Brytania opuściła dzisiaj Unię Europejską.

Firmę masz założoną w GB - w tamtejszym urzędzie popytaj.

Janusz M. napisał:
Poczekajmy z opiniami. Wielka Brytania opuściła dzisiaj Unię Europejską.

Kolega chyba złą prasę czyta. Wielka Brytania nie opuściła UE.
Brytyjczycy w referendum wyrazili wolę opuszczenia UE.
Premier podał się do dymisji - urzęduje do października.
Nowy premier i rząd podejmie się negocjacji z UE w sprawie wypowiedzenia traktatu. Chcieliby to zrobić w ciągu 2 lat. Jak będzie czas pokaże.
Na dzisiaj nic się nie zmieniło (po za zasiłkami w niektórych sprawach co w najbliższym czasie sie*wyjaśni) także nie ma co siać defetyzmu.

A do autora wątku - działaj normalnie. Jeśli sprzedajesz cokolwiek sam to musisz zadbać o VAT jak pisano wyżej.
Jeśli to aplikacja lub sprzedaż w aplikacji sprzedawanej przez kogoś np. Google (dla Androida) to z reguły (a na pewno Google) załatwia to za Ciebie.

Powrót