Firma intrum justitia - pomocy

• Autor wątku Autor wątku kliczek25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kliczek25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
widziałem już kilka razy na tym forum informacje nt. firmy intrum. Wzywają mnie do zapłaty za ubezpieczenie budynku (TUZ Warta). Tylko, że problem jest w tym, że ta polisa została niepotrzebnie wystawiona, ponieważ założyłem rezygnacje w biurze Warty. Ta nieszczęsna firma przesyła pisma i sms żebym się z nimi skontaktował. Zrobiłem to kilka razy, wysłałem mailem skan pisma o rezygnacji z polisy, no ale niestety to nie pomaga :mad:. Oni drążą temat dalej i wzywają do zapłaty.
Jak mam traktować te ich wezwania, propozycje porozumienia itd. ???

Witam.
Aby oszczędzić Panu odpowiedzi w stylu "Poczytaj Pan ustawę albo idź do prawnika" ;p postanowiłem odpowiedzieć jako pierwszy, choć zastrzegam nie jestem prawnikiem ;p
Według mojej najlepszej woli i posiadanej wiedzy, jeżeli dysponuje Pan potwierdzoną przez ubezpieczyciela kopią rezygnacji, wystarczy ponownie wysłać informację (listem poleconym za potwierdzeniem odbioru), o tym, że umowa została skutecznie wypowiedziana i nie ma Pan ŻADNYCH zobowiązań, wobec czego dalsze nielegalne działania firmy windykacyjnej kwalifikują się do złożenia do prokuratury doniesienia o prawdopodobieństwie popełnienia przestępstwa z kodeksu karnego art. 190a

§ § 1. Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Tyle znalazłem w innym podobnym wątku, ale być może wypowiedzą się kompetentni specjaliści ;p

Ostatnia edycja:
a w jakim roku to bylo bo moze nie potrzebnie sie martwisz bo juz dawno dlug jest przedawniony?

Masz rację w/w firma działa na granicy prawa ale nijak to się ma do art. 190a, fak należy zgłości do UOKiK (który w 2010 roku już nałożył karę na tą firmę).
Co do długu to według mnie problem tkiw u źródła czyli w Warcie, to tan powstał (być może omyłkowo) dług, który Warta sprzedała do "justynki". Należało by się tam pofatygować i sprawę wyjaśnić.

Taka ich praca... Ważna w sprawie jest forma i brzmienie wezwania do zapłaty... Przede wszystkim do tego trzeba fachowo się odnieść... Z doniesieniem ostrożnie, przynajmniej na razie....

Powrót