Firma jednoosobowa- koszty.

• Autor wątku Autor wątku Krzyzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzyzak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Od dłuższego czasu zajmuję się wykonywaniem stron internetowych (jak również administracją serwisami itp)- jednak jako osoba prywatna- w oparciu o umowy o dzieło. Gdybym jednak "był firmą" miałbym zdecydowanie większe pole manewru. Pomyślałem zatem o firmie jednoosobowej. Jestem uczniem Liceum, mam skończone 18 lat, byłaby to moja pierwsza praca(nigdy na umowę o pracę, ani nawet umowę zlecenie nie pracowałem)- ile w takim wypadku musiałbym miesięcznie płacić na ZUS ?
Czy w późniejszym czasie, zamiana firmy jednoosobowej, w np. spółkę jawną stanowi duży kłopot? (tu pytam hipotetycznie, gdyby interes się rozwijał i sam nie dawałbym rady...)

"Dla osób rozpoczynających prowadzenie działalności gospodarczej przewidziano możliwość opłacania składek na ubezpieczenia społeczne od niższej podstawy wymiaru przez okres 24 miesięcy kalendarzowych od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności. Ta preferencyjna podstawa wynosi 30 proc. kwoty minimalnego wynagrodzenia. Aktualnie minimalne wynagrodzenie wynosi 936 zł. Tym samym minimalna podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne dla osób rozpoczynających działalność to 280,80 zł."
Źródło

Powrót