Firma P.R.E.S.C.O

• Autor wątku Autor wątku Arcoos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arcoos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Miałem kiedyś dawno temu Cyfrę+. Mam wobec nich nie zapłacone faktury chyba 4, ale to nie istotne. dług pochodzi z roku 2002. Od tamtej pory nie dostałem żadnych powiadomień. aż do ok. miesiąca temu. Dostałem list od firmy presco że przejęła mój dług i mam zapłacić. Z tego co się tak jakoś próbowałem orientować to istnieje coś takiego jak zarzut przedawnienia. Natomiast problem w tym że nie wiem jak to zrobić. Faktem jest że takie sprawy w sądzie są rozpatrywane zaocznie bez mojego udziału i zawsze sąd wydaje nakaz zapłacenia, no i przychodzi komornik itd. Proszę o pomoc co mam zrobić. Czy po wyroku odwołać się i wtedy w odwołaniu napisać o przedawnieniu? Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda i jakie mam szanse. Pozdrawiam.

coś takiego jak zarzut przedawnienia
Zagadza się, art 118 k.c. Trzy lata od dnia wymagalności.
Natomiast problem w tym że nie wiem jak to zrobić
Poszukać na forum, słowo kluczowe to "przedawnienie", "windykacja".
Faktem jest że takie sprawy w sądzie są rozpatrywane zaocznie bez mojego udziału i zawsze sąd wydaje nakaz zapłacenia
Od takiego nakazu zapłaty możesz wnieść sprzeciw i w nim podnieść zarzut przedawnienia, również do poszukania na forum.
Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda i jakie mam szanse
Jeśli się przyłożysz, to 100% :)

Chyba, że dostał nakaz zapłaty, nie wniósł sprzeciwu, poszła klauzula i teraz problem..
Zmieniałeś miejsce zamieszkania od tamtego czasu?

Nie dostałem jeszcze nakazu zapłaty. Sprawa dopiero trafi do sądu. Były 2 wezwania do zapłaty i jeden telefon z propozycją polubownej spłaty długu na raty. Z czym się nie zgodziłem i teraz już na 100 % sprawa trafi do sądu.

Dziękuję bardzo za te informacje. Przeszukałem forum zgodnie z sugestiami KANAS. Jak na razie wygląda to obiecująco. Ale teraz czeka mnie dalsza batalia i to w sądzie bez mojego udziału. Bo nie wierzę żeby odpuścili. Na pewno potem dostanę jakiś list że zgodnie z wyrokiem ble ble ... albo przyjdzie komornik. Jak to wygląda? Proszę o pomoc kiedy mam się odwołać od wyroku i jak napisać to pismo o przedawnieniu. Może jest gotowy wzór pisma chodzi o zarzut przedawnienia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót