Firma PROLINE czy maja prawo domowic wystawienia gwarancji gdy....

• Autor wątku Autor wątku 1024
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1024

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam

Nie wiedzialem gdzie napisac. Mialem karte gtx8800 do komputera. 24 miesiace gwarancji. Spalila mi sie w 23 miesiacu uzytkowania.

Wysłalem do firmy w ramach gwarancji. Dostalem nową karte ale nie dostałem nowej gwarancji.

Firma twierdzi ze nie moze udzielic gwarancji gdyz producent MSI nie daje im na to gwarancji

Czy ktos moze mi powiedziec jak mam sie dowiedziec czy jestem nabierany czy nie ?

Druga firma z zasilaczem zrobiła dokładnie tak samo.

Inni ludzie z forum graficznego mowia ze otrzymywali nowe gwarancje na nowe produkty ktore otrzymano poniewaz starych nie dało sie naprawic.

Za wszelkie informacje z góry dziękuje.

Jest to teoretycznie możliwe.
Rzadko się zdarza, żeby producent nie dawał żadnej gwarancji na produkt, niemniej jednak nadal gwarancja jest zobowiązaniem dobrowolnym.
Nie zmienia to naturalnie odpowiedzialności za towar, która obligatoryjnie z mocy ustawy ciąży na sprzedawcy przez 2 lata od sprzedaży. Od tej odpowiedzialności sprzedawca uchylić się nie może i nie jest ona w żaden sposób uzależniona od istnienia bądź nieistnienia gwarancji producenta

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jak sie nowy sprzęt dostanie to jest tak jakby sprzedawca sprzedał mi nowy sprzęt i znowu jest 2 lata z tytułu niezgodności z towarem ... tak ??

A jescze takie pytanie czy jeżeli dali mi inny sprzęt to czy moge go zwrócić, gdyż własnie nowy sprzęt strasznie się grzeje oraz głośno chodzi (głośniej niż poprzedni).

Nie wiem czy ten post nadaje się do tego działu ale proszę :

Kodeks Cywilny

Art. 581. § 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej.

§ 2. W innych wypadkach termin gwarancji ulega przedłużeniu o czas, w ciągu którego wskutek wady rzeczy objętej gwarancją uprawniony z gwarancji nie mógł z niej korzystać

Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej:
Przepis prawny:

Art. 1.
...
4. Do sprzedaży konsumenckiej nie stosuje się przepisów art. 556-581 ustawy z
dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny

Skąd wniosek że to sprzedaż konsumencka ? Bo chyba nie z pierwszego posta.

Powrót