Firma reklamowo/usługowa a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku arkuc99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arkuc99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Mam mianowicie mam problem dotyczący praw autorskich a więc:
moja firma zajmuje się między innymi tworzeniem grafik "na miejscu" na różnego rodzajach medium, pytanie dotyczy czy mogę zrobić klientowi indywidualnemu np: kubek z postacią Iron Man'a ???
I jeśli jest to nielegalne to kto ponosi odpowiedzialność.

oraz czy podchodzi to pod ten punkt:
4. NIE WYMAGA ZGODY korzystanie z utworu na użytek prywatny.

arkuc99 napisał:
oraz czy podchodzi to pod ten punkt:
4. NIE WYMAGA ZGODY korzystanie z utworu na użytek prywatny.
No przecież właśnie wprost przeciwnie - zrobisz to w firmie, dla zysku, więc to nie będzie użytek prywatny.

Jakby sobie klient sam w domu wydrukował Iron mana i powiesił nad łóżkiem, to by był użytek prywatny.

Idąc tym tropem firmy z ksero też łamią prawa autorskie, czyc nie jest tak że wykonuje jedynie usługę a za sam projekt nie odpowiadam?
Niemożliwym jest aby znać każdą grafikę z jaką przyjdzie klient.

arkuc99 napisał:
Idąc tym tropem firmy z ksero też łamią prawa autorskie
Kwestia punktów ksero jest osobno uregulowana:
Przepis prawny:
Art. 20^1.
[Opłaty od usług świadczonych urządzeniami reprograficznymi]

1. Posiadacze urządzeń reprograficznych, którzy prowadzą działalność gospodarczą w zakresie zwielokrotniania utworów dla własnego użytku osobistego osób trzecich, są obowiązani do uiszczania, za pośrednictwem organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi, opłat w wysokości do 3 % wpływów z tego tytułu na rzecz twórców oraz wydawców, chyba że zwielokrotnienie odbywa się na podstawie umowy z uprawnionym. Opłaty te przypadają twórcom i wydawcom w częściach równych.

2. Minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego, po zasięgnięciu opinii organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskim lub prawami pokrewnymi, stowarzyszeń twórców oraz wydawców, a także opinii właściwej izby gospodarczej określa, w drodze rozporządzenia, wysokość opłat, o których mowa w ust. 1, uwzględniając proporcje udziału w zwielokrotnianych materiałach utworów zwielokrotnianych dla własnego użytku osobistego, sposób
ich pobierania i podziału oraz wskazuje organizację lub organizacje zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi uprawnione do ich pobierania.

oraz:
Internetowy System Aktów Prawnych

arkuc99 napisał:
Niemożliwym jest aby znać każdą grafikę z jaką przyjdzie klient.
Nijak w swoim pierwszym poście nie zaznaczyłeś, że klient przychodzi z własnym projektem, a wręcz przeciwnie, twierdziłeś, że to Ty zajmujesz się "tworzeniem grafik" - zrozumiałam, że na zlecenie klienta znajdujesz mu grafikę i dostosowujesz ją do np. kubka.
Jeśli tylko drukujesz to, co klient przyniesie, tylko dla tego klienta na jego użytek prywatny, to ok. Powinieneś jednak prawdopodobnie w takim wypadku płacić opłatę wspomnianą wyżej, ponieważ Twoja działalność będzie polegała na "zwielokrotnianiu utworów dla własnego użytku osobistego osób trzecich".

OK Wszystko jasne, przepraszam że źle sprecyzowałem pytanie.

Powrót