Firma w Niemczech, ubezpieczenie w Polsce

• Autor wątku Autor wątku ve5per
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

ve5per

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jestem tu nowy i troszke jeszcze nie ogarniam calego forum takze jesli nie trafie z tematem w dobra kategorie to przepraszam ale mam nadzieje, ze ktos i tak pomoze. A wiec dwa pytania. Jestem zarejestrowany w Urzedzie Pracy w Polsce, bezrobotny bez prawa zasilku. Problem polega na tym, ze na dniach znajomy otwiera mi firme w Niemczech i od nastepnego tygodnia zaczynam prace. I nie wiem co teraz z moim ubezpieczeniem w Polsce. Do tej pory oplacal je Powiatowy Urzad Pracy. Teraz jesli bym sie wyrejestrowal musial bym to robic sam. Czy istnieje szansa, ze bedac zarejestrowanym w Polsce moge miec firme za granica? I drugie pytanie. Jesli juz bym sie wyrejestrowal to jakie jest najlepsze ubezpieczenie zdrowotne w Polsce i jakie za granica bo domyslam sie, ze za granicami panstwa tez bylo by dobrze miec jakies zabezpieczenie, gdzie to wykupic? Na jaki czas? Co jest najbardziej korzystne. Z gory dzieki za pomoc

Ubezpiecznie w ZUS obejmuje skladki na ubezpieczenie rentowe, emerytalne, zdrowotne, chorobowe. Przy dzialnosci w Niemczech najczesciej zawierane jest jedynie ubezpiecznie zdrowotne. Czyli nie nabiera sie prawa do swiadczen emerytalnych. Uwaga na inne prywatne oferty ubezpieczenia (sa czastkowe i drogie). Mozna sie ubezpieczyc w pelnym zakresie - na przyklad w AOK tak jak to widac w poprzednim wpisie Beluni (nie prywatne ubezpieczalnie). Zwroc uwage, co stanie sie z zaplaconymi skladkami, jezeli nie nabedzie sie prawa do swiadczen emerytalnych w Niemczech.

Powrót