Firma w Polsce a maledunek w niemczech

• Autor wątku Autor wątku michauw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michauw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Proszę o pomoc (mogę skorzystać z profesjonalnej odpłatnej ale proszę o namiary gdyż wysłanie maili do Biur rachunkowych z pograniczna nie dało efektu - nie odpowiadali albo tylko spotkanie osobiste co odpada )

Sprawa wygląda następująco.
Zona ma kontrakt niemiecki ja w Polsce prowadzę firmę.
Jeśli bym sie zameldował w Niemczech u żony zmienia się grupa podatkowa (mamy 2 dzieci) co oznacza sporo euro mniej odprowadzanych przez nią na podatek.

Teraz sprawa.
Firme zostawiam w polsce i prowadzę nadal (jednoosobowa działalność zasady ogólne) . Czy po zameldowaniu w Niemczech mam status bezrobotnego (nie interesują mnie ubezpieczenia i dopłaty ubezpieczenie z firmy w polsce wystarczy w przypadku wypadku zawsze mnie obejmie bo nie wykonuje pracy na terenie Niemiec wiec tylko wchodzą w grę przypadki losowe).

Chodzi mi czy nie wpakuję sie w jakieś dodatkowe opłaty
oraz jak wygląda podatek roczny skoro tu na bieżąco odprowadzam zaliczki na podatek dochodowy.

Nie wiem, czy to da w ogole jakas oszczednosc podatkow.

Ty pracujesz i masz dochody, wiec nie bedziesz mial tutaj zadnego statusu "bezrobotnego".

W Niemczech zmiana klasy podatkowej oplaca sie w zasadzie tylko wtedy, gdy tylko jeden malzonek pracuje wzgl. gdy jeden malzonek zarabia duzo wiecej niz drugi.

Jesli oboje malzonkowie pracuja i maja porownywalne dochody, to kombinowanie z klasa podatkowa nic nie daje, po prostu sumuje sie ich zarobki i oblicza sie od nich wspolnie podatek.
Daj zonie PIT z zeszlego roku, gdzie sa twoje dochody brutto i netto, niech pojdzie do niemieckiego Steuerberatera, zaplaci raz kilkadziesiat euro i dokladnie wam powiedza, czy to w ogole ma sens.

Ja też mam pytanie, na które już dość długo szukam odpowiedzi bezskutecznie, więc się przykleję do tego wątku może i mi Pan Pogodniak odpisze. Mój mąż prowadzi w Polsce od dwóch lat jednoosobową działalność gospodarczą, która świadczy usługi w Niemczech, w Polsce jest ubezpieczony, płaci podatek (ryczałt ) Vat płaci usługobiorca. Nie jest zameldowany w Niemczech gdyż firma wynajmuje mu mieszkanie, więc takiej potrzeby nie miał, ale teraz planujemy, iż na okres dwóch lat, czyli na okres mojego urlopu wychowawczego tj. do 06.2015, przeprowadzę się z dziećmi (córka 2 latka, syn 11 lat ) do miejscowości gdzie mąż pracuje, wynajmiemy tam mieszkanie, syn będzie chodził do szkoły itd. i przez ten okres będziemy mieszkać razem, swoje i dzieci ubezpieczenie (bo są one przypisane do mojego ubezp. ) przeniosę z Polski do Niemiec, gdyż w jestem w Polsce zatrudniona na czas nieokreślony i mam takie prawo, z resztą w Niemczech drugiego ubezpieczenia mieć nie mogę. I teraz pytanie:
- co się wiąże z zameldowaniem mojego męża w Niemczech? Czy urząd skarbowy w Niemczech nie nakaże mu zlikwidowania firmy w Polsce a zarejestrowania jej w Niemczech ze względu na tymczasową przeprowadzkę całej rodziny? (napomknę jeszcze, iż mąż będzie jak dotąd wracał do Polski raz w miesiącu, gdyż tutaj mamy wspólny dom i zameldowanie. Urząd skarbowy w Polsce w którym się rozlicza poinformował nas że od strony polskiej, nasza tymczasowa przeprowadzka nie powinna mieć żadnego wpływu na dalsze prowadzenie jej w kraju. Czy musi coś rozliczać w Niemczech informować ich o dochodach rozliczanych w Polsce ?
Przepraszam jeśli zadane pytania mogą się dla kogoś wydawać dość głupie, ale to tylko z braku wiedzy na ten temat. I na koniec pytanie czy w takiej sytuacji gdzie żaden z rodziców nie jest ubezp. w de ani nie odprowadza tam podatków może się starać o kindergeld na dzieci ??

Powrót