Firma w Polsce a obowiązkowe ubezpieczenie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku mpax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mpax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.
Prowadze firme w Polsce, mam w Polsce meldunek itp - jestem jeszcze na tzw. malym Zusie jesli ma to znaczenie
i chce zameldowac sie tez w niemczech - bede mial od 01.01.2017 umowe najmu spisana na pismie. Poki co nie bede podejmowal na terenie Niemiec pracy, ani otwieral gewerbe.
Czy w zwiazku ze prowadze dzialalnosc w Polsce nie bede musial oplacac ubezpieczenia zdrowotnego w Niemczech?? Czy nie ma to znaczenia ze skladki oplacam w Polsce i musze placic zdrowotne w Niemczech?

Druga sprawa:
mam firme w polsce i zakladam gewerbe w Niemczech? co wtedy place i do zusu i np AOK?
lub
mam firme w polsce i podejmuje prace w niemczech? - jak to jest wtedy?

Ostatnia edycja:
o co chodzi z tym 'Nie mozesz byc tylko ubezpieczona w dwoch krajach rownoczesnie'??
mam firme w polsce place zus, a w niemczech tylko mieszkam z meldunkiem (nie pracuje, nie ucze sie, nie prowadze gewerbe) i co wtedy? musze placic te 160e? skoro nie mozna miec dwoch ubezpieczen rownoczesnie??

Zedecyduj sie, czy masz firme w Polsce, a tylko mieszkasz w Niemczech (bez zadnej pracy zarobkowej), czy masz dwie dzialalnosci jedna w Polsce, jedna w Niemczech.

Tak, nie mozna byc ubezpieczonym w dwoch krajach UE rownoczesnie. Jesli masz firme w Polsce, a tylko mieszkasz w Niemczech, to jestes ubezpieczony w Polsce i zalatwiasz sobie tylko tzw. dokument przenosny na ubezpieczenie chorobowe w Niemczech.
Jak masz firmy w dwoch krajach, to jest to bardziej skomplikowane, odpowiednie urzedy musza okreslic glowna rezydencje podatkowa, ktora bez wnikania w skomplikowane szczegoly, jest tam, gdzie generujesz wiekszosc zarobkow

dzieki, za odpowiedz

tak - od 01.01.2017 nadal bede mial firme w polsce ale tez meldunek w niemczech - poki co zadnej pracy i zadnej gewerby - wiec rozumiem nie place 160e tutaj - a ten 'dokument przenosny' to z ZUS? i gdzie go zaniesc? w kasie chorych rozumiem trzeba sie zarejestrowac, ale z tym dokumentem tak?

a druga sprawa to planuje miec firmy i tu i tu w polsce dzialalnosc tez mam krotko, nie generuje dochodow, tu firme dopiero zaloze tez nie bede mial dochodow na starcie i ciekawe czym wtedy 'odpowiednie urzedy' beda sie kierowac?

i jeszcze jedno - po trzecie gdy bede mial nadal firme w polsce a w niemczech pojde do pracy, caly etat co wtedy z ubezpieczeniami?
pozdrawiam,
Marek

od wszystkiego sa odpowiednie przepisy unijne, od kazdego przypadku, kontaktuj sie z ubezpieczycielem od ubezpieczenia chorobowego albo oddzialem ZUSu w Opolu odpowiedzialnym za sprawy polsko-niemieckie, to ci wszystko wytlumacza

ok, dzieki serdeczne

w kazdym razie 2 i 3 kwestia sa sprawa dalszej przyszlosci

natomiast od stycznia bede mial meldunek w de bez pracy, bez gewerbe i przynajmniej dobre to ze nie bede musial tego 160e placic - a jak zloze ten dokument przenosny to normalnie moge isc do lekarza w de bez dodatkowych oplat?

musisz sie zarejestrowac w niemieckiej ustawowej kasie chorych, ale z tym dokumenten przenosnym jest z reguly cyrk, bo polskie instytucje mowia, ze niemieckie maja sie do nich zwracac bezposrednio, a niemieckie mowia ,ze dokument trzeba zalatwiac indywidualnie w Polsce i jestes czasem odsylany od jednego do drugiego.
Jak wszystko zalatwisz, to bedziesz mogl chodzic do lekarza na niemieckich warunkach, czyli na warunkach niemieckich ubezpieczonych, a tak calkiem "bez dodatkowych oplat" tutaj tez wszystko nie jest

rozumiem,

a jeszcze jedno pytanie - podpisujac tutaj umowe najmu - jestem od razu zameldowany - czy to ja ide gdzies do urzedu i sam sie melduje;
chodzi mi o to ze auto bede chcial tutaj zarejestrowac i wystarczy isc z ta umowa najmu czy co trzeba do tego zulassung zaniesc?

Tak samo jak w Polsce: umowa najmu to prywatna umowa i nie ma nic wspolnego z zameldowaniem, musisz isc potem do urzedu miasta i sie zameldowac oficjalnie, tak jak w Polsce

niby tak tylko ze w polsce po zameldowaniu nie trzeba zaraz placic 160e.

a np. umowe mam od 01.01.2017 a zameldowac moge sie np 01.03.2017? czy obojetnie kiedy pojde to i tak zamelduja mnie od poczatku trwania umowy najmu?

zameldowac sie trzeba w ciagu 2 tygodni, jak bedziesz przeciagal dopelnienie obowiazku meldunkowego, to moga ci wlepic za to grzywne administracyjna

Powrót