Firma w UK, wykonywanie działalnosci w Anglii i Polsce

• Autor wątku Autor wątku omeg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
''Under the current Regulations, anyone who is taking up or resuming permanent residence in the UK is entitled to free National Health Service (NHS) hospital treatment in England.''

Widzi coś Pani na temat składek?

Co do cytatów przedstawionych przez Panią pierwszy cytat dotyczy pracownikow delegowanych, czyli wysylanych CZASOWO do pracy za granica, ktorych stale miejsce zamieszkania znajduje sie w Wielkiej Brytanii. Takie rozwiazanie zostalo przyjete ze wzgledow praktycznych w przepisach EWG z 1973 r. (zmodyfikowanych od 1 maja tego roku), aby wysylani czasowo pracownicy nie musieli rejestrowac sie dla celow opieki zdrowotnej w kazdym z krajow, w ktorych aktualnie przebywaja (byłoby to niepraktyczne). W takiej sytuacji moga oni korzystac z opieki zdrowotnej kraju stalego zamieszkania pod warunkiem, ze sa zatrudnieni przez tamtejszego pracodawce. W linkach, ktore przesłałem znajduje się lista uprawnień wynikających z opłacania składek NI.

Co do drugiego cytatu:

1. Chodzi o nowe przepisy, od 1 maja 2010.
2. Sądzę, że cytat dotyczy członków rodzin mieszkających w innym kraju UE a pozostających na utrzymaniu osoby uprawnionej do opieki zdrowotnej w UK.

aby dluzej nie przeciagac niepotrzebnej dyskusji , ktora nie wnosi nic do tematu zaproponuje tylko przeczytanie National Insurance Act 1911 kazdy nastepny rok wprowadza juz tylko zmiany w Part 1 sa przewidziane swiadczenia medyczne i z naszych skladek jakas czesc jest odprowadzana wlasnie na ten cel Dzieki temu mozemy isc na chorobowe .....miec znizki do stomatologa....itd. Proponuje zakonczyc temat w temacie nie nie robic off topik.

Witam ja żaś mam podobne pytanie prowadzę w Anglii działalność jako samozatrudnienie -płacę tam składki emerytalne lecz też musiałem otworzyć firmę w Polsce i płacę Zus.Pytanie brzmi czy nie łamię żadnego prawa.Może ktoś ma większą wiedzę na ten tematPozdrawiam

Panie Rabarbar tu w Anglii lecza zadarmo a NHS utrzymuje Krolowa! Niech Pan sie leczy bez NIN zobaczymy jaki rachunek Panu wysla!!!

Hoffpol napisał:
Witam ja żaś mam podobne pytanie prowadzę w Anglii działalność jako samozatrudnienie -płacę tam składki emerytalne lecz też musiałem otworzyć firmę w Polsce i płacę Zus.Pytanie brzmi czy nie łamię żadnego prawa.Może ktoś ma większą wiedzę na ten tematPozdrawiam

1. Tez mam DG w UK i chce otowrzyć Dg w PL. Czy to znaczy ze musze płacić zus w PL skoro juz opłacałm NIN w UK? Wydaje mi sie to dziwne. bo z tego co sie dowiadywałam, tylko w przypadku gdy mam DG w PL i chcąc założyc DG w UK to w Uk nie trzebaby było juz płacic ZuSu.
2. A poza tym czy jest możliwośc prowadzeniea DG w UK ze sprzedażą w PL bez rejestracji GD w PL???

Witam serdecznie!
Mam pytanie w zwiazku z samozatrudnieniem w UK. A mianowice: zarejestrowałam własną działalność od 1 listopada zeszlego roku. Składki na ubezpiecznie spoleczne w wyskości 2,5 funta tygodniowo teoretycznie powinny byc mi pobierane z konta co miesiac... Bo takie miałam zyczenie. A tymczasem dostalam pismo z Revenue, ze pierwsza skladka bedzie pobrana 10 lutego tego roku w wyskosci 2,5 funta za okres 30.10.2011 do 05.11.2011. I faktycznie została mi pobrana. Tyko za jeden tydzien... Dlaczego? I kiedy beda pobrane za reszte miesiecy? Jest tam informacja, ze w przypadku zlecenia miesiecznego sa pobierane 10 kazdego miesiaca. Czy w zwiazku z tym mam sie spodziewac, ze 10 marca pobiora mi wyrownanie od listopada?

Dziekuje
Pozdrawiam Kasia

Rzeczywiście dziwna sytuacja. Powinna Pani zadzwonić do revenue i wyjaśnić sytuacje. Ponadto jeżeli Pani dochody do konca roku podatkowego, czyli do konca marca, beda niskie może się Pani starać o zwrot płaconych składek na ubezpiecznie. Nie jestem pewna ale jest to chyba ok 5000. Może sie Pani o to również zapytac w revenue i poprosic aby wysłali Pani forme do wypełnienia. :D

Bardzo dziekuje za rade ;) Aczkolwiek dzwoniłam tam... Udalo mi sie raczej dodzwonic bo to nie lada sztuka :) Pani na info mi powiedziala, ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku ale ja pewna nie jestem... :sad: Tak byc musi, bo o ile dobrze zrozumialam to w kwietniu nalicza mi wiecej...

Witam
Ciekawy watek aczkolwiek ;)
Ehic - jest to karta wydawana przez jedno z Panstw Czlonkowskich ale do uzycia tylko w pozostalych Panstwach Czlonkowskich a nie w Panstwie ktore ją wydalo. Poza tym karta ta upowaznie tylko i wylacznie do korzystania z pomocy lekarskiej w razie emergency a nie korzystania z pomocy lekarskiej np podczas przeziebienia. Do jej wydania jest potrzebne oplacanie skladek NIN.
Jesli chcesz korzystac z bezplatnej opieki lekarskiej w Polsce a oplacasz skladki NIN w UK to jest to mozliwe ale na podstawie innych dokumentow i jest na to specjalna procedura.

do aggy83
wszystko zalezy jaka masz zalozona DG w UK , se czy ltd
ale tak w skrocie jest mozliwe nie placenie skladek za Zus w PL a tylko w UK
ze nie wspomne ze o wiele mniejszych i na lepsza emeryture ;)

do Hoffpol
nie lamiesz prawa ale tracisz pieniadze na podwojne oplaty skladek

Ostatnią edycję dokonał moderator:
do aggy83
wszystko zalezy jaka masz zalozona DG w UK , se czy ltd
ale tak w skrocie jest mozliwe nie placenie skladek za Zus w PL a tylko w UK
ze nie wspomne ze o wiele mniejszych i na lepsza emeryture ;)

Czyli, kiedy nie opłacam skadek. Ja mam se
czy to wystarczy zeby opacac składki tyllko w UK, a sprzedawać również w PL?

Pozdro

Prowadząc działalność gospodarczą w dwóch kraj, płacimy ubezpieczenie w kraju, w którym zwykle przebywamy. Nie powinno się płacić za opiekę zdrowotną w dwóch krajach (gdzieś wcześniej pojawił się taki post). Jeżeli zazwyczaj mieszkamy w Anglii, wtedy należy wypełnić formularz CA8421 i poczekać na formularz A1, który przedstawimy w ZUSie i w Polsce nie będziemy wtedy płacić żadnych opłat.

omeg napisał:
Witam
Prowadzę firmę na terenie UK, ale wykonuję działalnosc (prowadzę wykłady) i w Anglii i w Polsce. Mam pytanie pod jaki system podatkowy podlegam? Czy płacę podatek tylko w UK od wszystkich dochodów bez względu na miejsce swiadczenia usług? Czy muszę rozliczyc się w Polsce z dochodów uzyskanych na terenie PL. Jestem Vat-owcem i wystawiam Invoice za wykonywane usługi zarówno w UK jak i w PL. Gdzie powinnam płacic podatek dochodowy i Vat?
Pozdrawiam serdecznie

Zerknij tutaj, a na pewno znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania:

Website of the UK government : Directgov

moderacja

Formy opodatkowania - Wybór formy opodatkowania

Powodzenia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Eliss napisał:
Podatki placisz tam gdzie masz zarejstrowana dzialalnosc.

Jeśli firma (LTD) jest zarejestrowana w UK, zarząd ma w Polsce i sprzedaje w Polsce, to podatek CIT płaci w Polsce. Jeśli sprzedaje w UK to z tej sprzedaży dokonanej na terenie UK płaci podatki w UK.

Miejsce zarządu powoduje od razu powstanie "zakładu" do celów podatkowych, wówczas podatki płacone są w Polsce, jeśli firma sprzedaje na terenie na którym jest zakład.

Ostatnia edycja:
xenon30 napisał:
Jeśli firma (LTD) jest zarejestrowana w UK, zarząd ma w Polsce i sprzedaje w Polsce, to podatek CIT płaci w Polsce. Jeśli sprzedaje w UK to z tej sprzedaży dokonanej na terenie UK płaci podatki w UK.

Miejsce zarządu powoduje od razu powstanie "zakładu" do celów podatkowych, wówczas podatki płacone są w Polsce, jeśli firma sprzedaje na terenie na którym jest zakład.

A co jesli: firma (LTD) jest zarejestrowana w UK, zarząd ma w UK i sprzedaje w Polsce?

chciałbym otworzyć sklep internetowy i na początku kupować towar od polskich producentów (meble) i sprzedawać w Polsce.

jeżeli biznes się rozwinie to chciałbym zatrudnić pracownika.

dodam ze na co dzień legalnie mieszkam i pracuje w UK (mam NIN).

gdzie mogę znaleźć odpowiedzi na takie pytania? Czy mógłby mnie ktoś pokierować?

A ja mam ,takie pytanie. Jeski chce otworzyc sklep internetowy z produktami sprowadzanymi z polski powonienem sie gdzies rejestrowac?jak to wszystko ztobic zeby bylo legalnie? Gdzie moge zarejestrowac dzialalnosc i gdzie jest korzystniej?obecnie jestem w anglii

Firma zarejestrowana w Anglii- jeżeli chce prowadzić działalnośc np. w Polsce to:
- przy sprzedaży materialnej / towary usługi/ należy w Polsce zarejestrować oddzial/ filie - rejestracji dokonuje się w KRS , wówczas dla tej działalności w Polsce prowadzi się polską księgowośc i tu płaci np. podatek VAT, bo wg polskich przepisów jest on tu naliczany.
- przy sprzedaży niematerialnej / reklamy i promocji/ firmy angielskiej na terenie Polski
należy zarejestrować Przedstawicielstwo w Ministerstwie Gospodarki / specjalny druk wniosku można znależć na stronie MG/ , wówczas Przedstawicielstwo nie płaci w Polsce podatków, bo nie wykonuje tu żadnej sprzedaży materialnej / towary usługi/ prowadzi jedynie działalnośc reklamową. Przedstawicielstwo może też mieć np magazyn z towarem i go magazynowac na terenie Polski i nie rpzlicza się w Polsce, ale jeżeli będzie to już regularna sprzedaż w Polsce z tego magazynu dla odbiorców polskich, będzie tu biuro, pracownik, wystawianie faktur, wożenie , wysyłki itp. to jest to raczej działalnośc i należy zarejestrować Oddział w KRS i zgłosić w US do płacenia Vat-u !!! i prowadzić dla tego oddziału polską księgowość. Można też zatrudnić pracownika w Polsce ale wówczas należy go tu w Polsce zgłosić do ZUS.

Do powyższego jeszcze. Firma zarejstrowana w Angli - prowadząca sprzedaż tylko przez internet, może sprzedawać na cały świat - i rozlicza się tylko w Anglii, co jest oczywiście korzystniejsze !!! Kupić towar do sprzedaży można w dowolnym kraju. Najlepiej postarac sie o NIP Europejski zarejestrować się do vat-u, wtedy mając firmę w Anglii kupić można towar w innym kraju UE bez Vat-u i sprzedawać/ wystawiać na aukcjach internetowych.Rpzliczenia i podatki są wówczas tylko w Anglii.

polotka napisał:
Do powyższego jeszcze. Firma zarejstrowana w Angli - prowadząca sprzedaż tylko przez internet, może sprzedawać na cały świat - i rozlicza się tylko w Anglii, co jest oczywiście korzystniejsze !!! Kupić towar do sprzedaży można w dowolnym kraju. Najlepiej postarac sie o NIP Europejski zarejestrować się do vat-u, wtedy mając firmę w Anglii kupić można towar w innym kraju UE bez Vat-u i sprzedawać/ wystawiać na aukcjach internetowych.Rpzliczenia i podatki są wówczas tylko w Anglii.

A jeżeli wysyła towar z polskiego magazynu do klientów polskich to również to obowiązuje ?

A co jeśli w ciągu roku przekroczy 150 tyś obrotu, jak mam wtedy płacić vat ?

Powrót