Firma windykacyjna i próba wyłudzenia a prokuratura

• Autor wątku Autor wątku Evanduril
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Evanduril

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam. W skrócie: był sobie spadek, bank zgłosił sprawę do komornika, komornik odzyskał pieniądze do wysokości spisu inwentarza. Bank kwotę ponad spis inwentarza, której nie miał prawa odzyskać ode mnie, sprzedał firmie windykacyjnej. Pomimo wysyłania do firmy windykacyjnej informacji o braku podstaw do ściągnięcia długu (spis inwentarza, potwierdzenie przelewu) nadal wysyła przedsądowe wezwania do zapłaty, dzwoni i ogólnie uprzykrza życie, próbując wyciągnąć ode mnie pieniądze.

Czy mogę zgłosić firmę do prokuratury/na policję w związku z próbą wyłudzenia ? Albo w jakiś inny sposób wymusić na niej zaprzestanie nękania mnie ?

Pomieszałeś dwie rzeczy. Dług istnieje, jednak dochodzenie go na drodze prawnej jest wątpliwe. Dług nie zniknął...

Jakie ma możliwości firma windykacyjna dochodzenia długu w takiej sytuacji? Czy sąd ma prawo zadecydować o nakazie egzekucji długu poza spis inwentarza i wartość masy spadkowej? Wg firmy windykacyjnej dług ponad masę spadkową, z odsetkami, wynosi ponad 7000 zł.

Przypominam, że spłaciłem dług do wysokości masy spadkowej.

Po pierwsze to poradnik, jak ogólnie postępować z FW jest napisany i trzeba zacząć od jego przeczytania.
Po drugie komunikacja w ten sposób, że piszesz posta raz na tydzień jest wyrazem braku szacunku do ew. odpowiadaczy.

Po trzecie przecież Ci napisałem.

Dług jest. FW ma prawo skierować sprawę do sądu. Ty masz prawo podnieść przed sądem zarzut dotyczący ograniczenia Twojej odpowiedzialności do wysokości stanu czynnego spadku.

Ktoś albo Cię błędnie poinformował o Twojej sytuacji prawnej, albo sam błędnie rozumujesz pojęcia.

Poza tym FW ma prawo wpisać Cię do rejestru dłużników itp. Ty masz prawo im odpowidzieć i wskazać, że domagasz się kolejnego kontaktu wyłącznie przez sąd. Jeśli nie złożą pozwu, a nadal będą Cię nekać, zawiadomisz Policję o wykroczeniu (złośliwe, uproczywe wysyłanie korespondencji). Masz też prawo skierować pozew do sądu o ochronę dóbr osobistych itp.

To tak w skrócie, nei po to są tematy inne, aby ich nie czytać.

Powrót