Firma windykacyjna kupiła dług z 2001 r

• Autor wątku Autor wątku fidel15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fidel15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam proszę o pomoc.
Już pisze o co chodzi otóż w w lipcu 2001 r dostałem sądowy nakaz zapłaty .
Z powodu braku możliwości spłaty zadłużenia w lutym 2003 r komornik umorzył postępowanie (brak możliwości egzekucji)
Dziś dostałem pismo z firmy windykacyjnej odnośnie tej sprawy.
Piszą że nabyli wierzytelność i żądają natychmiastowej spłaty.
CO MAM IM ODPISAĆ to jest prawie 3000 zł + odsetki.
Błagam pomocy.
Od czasu umorzenia egzekucji minęło 10 lat i 4 miesiące i w tym okresie nikt nie przysyłał żadnych wezwań do zapłaty
Czy ma tu zastosowanie przedawnienie sądowego nakazu zapłaty?

Proszę zapoznać się z poniższym przepisem :
Przepis prawny:
Art. 125. § 1. Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo przed sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd, przedawnia się z upływem lat dziesięciu, chociażby termin przedawnienia roszczeń tego rodzaju był krótszy. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości ulega przedawnieniu trzyletniemu.

Roszczenie uległo przedawnieniu, a co oznacza iż nie może być skutecznie dochodzone na drodze przymusu a zarzut przedawnienia podnosi się przed sądem.

O ile nabywca wierzytelności uzyska przeciwko Panu klauzulę wykonalności - może Pan go wezwać do wydania Panu tytułu, wskazując na przedawnienie roszczenia. Jeśli wierzyciel nie zastosuje się do Pana wezwania - ma Pan prawo żądać pozbawienia wykonalności w drodze powództwa przeciwegzekucyjnego.

Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedz.

Powrót