Firma Windykacyjna nalicza dodatkowe odsetki

• Autor wątku Autor wątku Kagaxxa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kagaxxa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam

Mam takie pytanie:
1. Czy i jakie odsetki ma prawo naliczać firma windykacyjna od zakupionej należności.
2. Czy mogą do tego doliczać jakieś dodatkowe koszty (opłaty) np wysyłania korespondencji
3. Czy składając wniosek do sądu aby uzyskać nakaz zapłaty muszą "udowodnić" ile im jestem winien? I czy składając wniosek w sądzie doliczają sobie własne dodatkowe odsetki (czy sądy automatycznie odrzucają to czy "przyklepują").
Podsumowując czy jest sens pisać sprzeciw od takiego postanowienia?
4. Czy jak nie odbiorę korespondencji z Sądu elektronicznego z Lublina to muszą próbować mi ją doręczyć do skutku czy postanowienie się uprawomacnia?
I czy przy tym sądzie jest jakiś komornik i czy może on skutecznie pracować skoro ponoć wszyscy tam wysyłają wnioski bo jest najszybciej;)

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam:)

ad. 1 firma windykacyjna nalicza odsetki ustawowe
ad 2. mogą naliczać koszty monitów, ale co do zasady tego nie robią
ad 3 wnosząc do sądu pozewna etapie epu informują jedynie jakie dowody posiadają - nie przedkładają ich- cesje wierzytelności, umowy faktury. Sad albo uzna to i wyda nakaz zapłaty - albo nie uzna i wtedy muszą przedłożyć omawiane dowody w formie papierkowej do sądu właść. miejscowo. Co do odsetek to bez zmian - ustawowe, dodatkowo koszty procesu.
4. nie będą doręczać do skutku - podwójne awizowanie oznacza prawidlowe doręczenie. A czy działa przy tym sądzie komornik? nie ma to raczej znaczenia. Wszyscy wysyłają pozwy do lublina.

Powrót