Firma windykacyjna.polubowna ugoda i zmuszanie do spłaty reszty zadłużenia

• Autor wątku Autor wątku alicja198005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alicja198005

Użytkownik
Odpowiedzi
50
witam w znanej firmie windykacyjnej mam polubowne(załatwione przez telefon)dwie ugody
Pierwszy dług płacę bezpośrednio na konto komornika (dług po 100 zł miesięcznie spłacę juz w maju br)
Długi dług placę miesięcznie po 100 zł na konto firmy windykacyjnej do 15.dnia każdego miesiaca z tym że od stycznia przelozyli mi do 27 go dnia kazdego miesiaca z racji iż nie zawsze miałam te 200 zl do 15go
Kilka dni temu po wpłacie na obydwa zadluzenia kwoty dzwoni pani z windykacji i nakazuje mi splate zadluzenia ktore place na konto komornika w lutym br w kwocie okolo 400 zl a przeciez place co miesiac...na nic zdaja sie tlumaczenia ze nie bede miala skad wziac takiej sumy plus jeszcze 100 zl na drugi dlug a pani slyszac ze .mam dwojke dzieci stwierdzila ze mam skad bo mam swiadczenie wychowawcze no ludzie...oczywiscie nie zgodzilam sie na splate calej kwoty i sie rozlaczylam..moje pytanie czy mam sie czego bac bo uslyszalam ze komornik odwiedzi mnie i zajmie ruchomosci (jestem im winna 400 zl) a koszty przyjazdu komornika itp pokryje wierzyciel z czego oczywiscie to mi komornik zabierze..mam 30 lat ale powiem szczerze ze jestem w szoku splacajac zadluzenie maja czelnosc straszyc mnie komornikiem
Druga sprawa po splacie pierwszego zadluzenia majac ugode z nimi na drugie zadluzenie po 100 zl windykacja ma prawo zadac ode mnie wyzszej kwoty aby splacic to drugie zadluzenie?to drugie zadluzenie bylo umorzone przez komornika a ze mieli juz moje dane to musialam sie zgodzic na splacenie i pierwszego dlugu i drugiego bo oczywiscie straszyli ponownym wnioskiem do komornika

Ostatnia edycja:
Masz cokolwiek na piśmie? Masz nagranie?

na piśmie nic nie ma to byla ugoda przez telefon a takie rozmowy sa nagrywane

alicja198005 napisał:
na piśmie nic nie ma to byla ugoda przez telefon a takie rozmowy sa nagrywane
Dysponujesz tym nagranierm w celach dowodowych?

no ja nie mam nagrane ale FW tak przeciez ine rozmowy sa nagrywane...

Nie chciałbym być zło wieszczem , ale takie ugody nie prowadzą do niczego dobrego , ale mam nadzieje że wszystkie kwity z wpłat trzymasz .

alicja198005 napisał:
no ja nie mam nagrane ale FW tak przeciez ine rozmowy sa nagrywane...
Jak rozumiem - naiwnie sądzisz że udostępnią ci nagranie, aby dostarczyć dowodów na swoją niekorzyść, zadziałać wbrew własnemu interesowi? :D

Nie no żeby ugoda obowiązywała, aby mogli sobie przerwać bieg przedawnienia by w sądzie uzyskać nakaz zapłaty to sądowi będą tą rozmowę musieli udostępnić skoro nic nie zostało podpisane :) Wątpie, aby się ktokolwiek na to zdecydował bo do sądu daje się podpisany dokument, a nie nagranie, które nie daj boże sąd sobie zakwestionuje. No ale jak juz jest to u komornika to w ogóle niczym bym się nie przejmował tylko płacił... sama zdecyduj co się bardziej opłaca bo jak płacisz komornikowi 100zł to z 80zł jest na spłatę długu, a 20zł na jego prowizje i podatek VAT. Może lepiej się dowieddzieć ile jest do spłaty u komornika i cała tę kwootę wpłacić na konto wierzyciela? Jak masz 2000zł do zapłaty to lepiej wpłacić 2000zł na konto wierzyciela a on poinformuje komornika, że dług spłacony. Jak masz u komornika 2000 to jak wpłacisz 2000 to 400zł weźmie on sobie, więc 1600zł zostanie, więc musisz dopłacić 400zł, z 400 weźmie 80zł, więc musisz dopłacić 80, z 80 weźmie 16... i tak dalej... dopłacisz kilkaset złotych niepotrzebnie. Komornikowi wysyłasz dowód wpłaty i sprawa złatwiona

pewnie ze mam pokwitowania wplat,do splaty u komornika zostalo albo ,300 albo 400 zl z tego co mi babka mowila to w grudniu komornik odeslal im ze 100 zl tylko 1.80zl reszte wzial dla siebie ogolnie na konto komornika wsplacilam juz 800 zl (dlug oprocz kosztow komorniczych wynosi 840.00) pierwsza wplata byla w maju 200 zl potem nieplacilam bo niemialam,w listopadzie 400 zl i grudzien i styczen po 100 zl a w maju razem z kosztami komorniczymi bylo 1100 zl a w listopadzie juz 1200 mozliwe ze tak urosly odsetki?

Powrót