Firma windykacyjna prosi o wysłanie aktu zgonu przy kontakcie telefonicznym...

• Autor wątku Autor wątku tomashx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomashx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
doświadczyłem dzisiaj dziwnej jak dla mnie sytuacji, mianowicie ktoś z firmy windykacyjnej Centrum Obsługi Wierzytelności COW "Cross" zadzwonił do mnie w sprawie mojej mamy, która zmarła półtora roku temu, z prośba o przefaksowanie aktu zgonu. Kiedy zapytałem o co dokładnie chodzi rozmówca nie mógł mi tego wyjaśnić, dopóki nie dostanie aktu zgonu. Najdziwniejsze w tym jest to, że nie dostawaliśmy wcześniej żadnych ponagleń do zapłaty, a tym bardziej nie kontaktowała się z nami ta firma.... Moje pytanie brzmi: czy powinienem wysłać ten akt zgonu?

Długi się dziedziczy, szukają chętnego do spłaty.

Problem polega na tym, że wszystkie zobowiązanie mamy zostały uregulowane, a ja nie mam pojęcia kto i z jakiego powodu nasyła na nas firmę windykacyjną i to o półtora roku od śmierci mamy. Nie dostawaliśmy żadnych ponagleń czy wezwań do zapłaty... a niemiły pan z tej firmy nie ma zamiaru wyjaśnić o co chodzi....

Tak jak 100problemów napisał, jak dostaną akt zgonu będą szukali spadkobierców...

Czyli dopóki aktu zgonu nie dostaną to w sumie nie mają ruchu? taki "pat"?
W całej sprawie chodzi o to, że z jednej strony nie chcę się uchylać od odpowiedzialności, a z drugiej boję się, że to jest jakiś przekręt bo nic mi o żadnym zadłużeniu nie wiadomo... mama była prosta kobieta, brała sprzęty agd na raty i to wszystko...

Powrót