firma windykacyjna, przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku szymanek17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymanek17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Kilka dni temu dostałem list od firmy windykacyjnej (listem zwykłym) z wezwaniem do zapłaty 350 zł. Firma windykacyjna napisała tylko, że wykupiła wierzytelności od UPC oraz że chodzi o dług wymagalny na dzień 01.10.2008 r.
Nie bardzo wiem o jaki dług chodzi. A z drugiej strony, czy to roszczenie nie przedawni się już 1.10.2011 r?

Przedawni się, o ile do tego czasu nie wniosą, lub nie wnieśli powództwa (już).

Dzięki, mam nadzieje, że nie wnieśli. Czy mają prawo wpisać mnie na listę dłużników? Nawet jak roszczenie będzie przedawnione?

Temat wałkowany i poczytaj podobne wątki - co do zasady odpowiedź brzmi tak.

Jednakże, znając firmy windykacyjne, to zdążą wnieść pozew. Wynika to z tego, że za roszczenie nie przedawnione płacą więcej i wówczas od razu kierują powództwa do sądu, a wezwanie do zapłaty wysyłają informacyjnie.

Możesz też, jeśli się nie boisz, zalogować na stronie e-sądu i sprawdzić, czy nie jesteś już pozwaną w jakiejś sprawie, ale w tym momencie nie jest to konieczne. Najprawdodpodobniej będą właśnie do e-sądu występować.

Ps. a która to firma windykacyjna?

Więc jest duża szansa, że zdążą.

O tym zapewne dowiesz się pod koniec roku, ale zawsze odsetki ustawowe są mniejsze, niż w banku... To jedyny pozytyw, poza tym w grę wchodzą koszty procesu - co najmniej 90 zł.

Rozumiem. Ale irytuje mnie to, że nie mam pojęcia o jaki dług chodzi, nie mam też jak udowodnić, że wszystko zapłaciłem, na wezwaniu nie ma żadnych konkretnych informacji, nie otrzymałem żadnego dok. o cesji wierzytelności. Tylko prośba o kontakt. To pachnie naciąganiem.

Miałeś kiedyś umowę z UPC? Przecież to 3 lata temu, powinieneś pamiętać.

Jesli nie miałeś, to nie musisz podnosić zarzutu przedawnienia, wystarczy że napiszesz:

żądam dołączenia dowodów świadczących, że to ja zawarłem umowę, bowiem nigdy nie zawierałem z UPC żadnej umowy.

Tyle wystarczy napisać w sprzeciwie i ew. podnieść przedawnienie.

Powrót