firma windykacyjna rząda zapłaty za czesne - pomocy

• Autor wątku Autor wątku Zedi82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Przyszedł pozew z SR. Wczesniej był EPU i sprzeciw. Jest zatem sens składać sprzeciw do SR? (dług z 2005 r).

Witam dostaje sms- y od firmy windykacyjnej kgpn uczeszczalam do szkoly policealnej mialam do zaplacenia odsetki szkole skonczylam w 2011 roku nic nie pisali az do teraz nie wiem czy dzwonic do nich pewnie te odsetki urosly makabrycznie nie wiem co robic pomocyy

ignorować te smsy nie kontaktować się nie prowadzić dialogu z kgpn jak będą dzwonić to się rozłączaj. Spróbuj dowiedzieć się u źródła w czym problem i czego nie zapłaciłaś (tj. udaj się do szkoły lub zadzwoń). Jeśli faktycznie masz jakieś zadłużenie wobec szkoły to pewnie trzeba będzie je uregulować.

Rozważ konsultacje z radcą prawnym.

Ile naprawdę wynosi obecnie okres przedawnienia zapłaty za naukę? Na różnych stronach, z różnego okresu czasu, mowa jest o dwóch i trzech latach. Wzmiankowana w tym temacie firma windykacyjna KGPN od dwóch miesięcy dopomina się o zapłatę za naukę (płatność do czerwca 2011 r.) – czy w tym przypadku można już powołać się na przedawnienie? A jeśli tak, to czy – w kontekście ostatnich postów w tym temacie, mówiących, że znaleźli jakieś kruczki prawne – można liczyć na pozytywny dla mnie wynik, czy lepiej po prostu zapłacić (chociaż ciekawe z czego?) i nie narażać się na dodatkowe koszty sądowe? Na razie ich ignoruję, bo listy przychodzą zwykłą pocztą, i to ze sporym opóźnieniem – pewnego dnia w połowie maja znalazłem w skrzynce dwa listy od nich, datowane na początek i połowę kwietnia...

sąd rejonowy na podstawie nowych informacji które przedstawiła owa firma uznał że 10 lat :( (dodam że wcześniej sprawa o przedawnienie 3 lata została wygrana w e-sądzie)

Jeśli umowa ze szkołą była podpisana przed 2006 r. - czyli przed wejściem w życie nowej ustawy o szkolnictwie wyższym, znajdą zastosowanie przepisy już nieobowiązującej Ustawy z dnia 12 września 1990 r. o szkolnictwie wyższym. Ustawa ta nie zawierała stwierdzenia, iż uczelnia wyższa nie prowadzi działalności gospodarczej.

Ponadto w przedmiotowej ustawie w żaden sposób nie uregulowano umowy zawieranej pomiędzy uczelnią a studentem. Tym samym zgodnie z art. 750 Kodeksu cywilnego zastosowanie znajdą przepisy dotyczące zlecenia.

Wygląda to tak, że Ci, którzy podpisali umowę ze szkoła przed 2006 r. mają linię obrony i jakikolwiek punkt zaczepienia, jednak Ci, którzy podpisali po 2006 r. - sam już nie wiem.

Chyba coś w tym jest.

mianle napisał:
dodam że wcześniej sprawa o przedawnienie 3 lata została wygrana w e-sądzie

Nic nie zostało wygrane bo e-sąd po wniesieniu sprzeciwu z automatu przekazuje sprawę do sądu rejonowego, aby rozpoznał zasadność

ale e-sąd uchylił nakaz zapłaty wydany przez komornika

Uchylil nakaz komorniczy oraz przekazal sprawe do sadu rejonowego poniewaz skutecznie zostal wniesiony sprzeciw w tym momecie e-sad umywa rece i wszystko kreci sie w SR.
Jestem po dlugiej rozmowie z radca prawnym i w dokumentacji SR KGPN nie przeciwstawia sie przedawnieniu 3 letniemu a wiec nagle nie bedzie mogl wyskoczyc z przedawnieniem 10 letnim w SO poniewaz nie przeciwstawil sie temu terminowi w SR.
Jesli KGPN moglby wygrac w SR zrobilby wszystko aby tak bylo,chyba ze liczy na wieksze odsetki bo rozprawa w SO to kolejne 2m-c.
Licze ze w sierpniu wygram o wszystkim oczywiscie poinformuje trzymam kciuki za wszystkich majacych ten sam problem z KGPN.
Zastanawia mnie wypowiedz kolegi
o_biektywny.

o_biektywny napisał:
Jeśli umowa ze szkołą była podpisana przed 2006 r. - czyli przed wejściem w życie nowej ustawy o szkolnictwie wyższym, znajdą zastosowanie przepisy już nieobowiązującej Ustawy z dnia 12 września 1990 r. o szkolnictwie wyższym. Ustawa ta nie zawierała stwierdzenia, iż uczelnia wyższa nie prowadzi działalności gospodarczej.

Ponadto w przedmiotowej ustawie w żaden sposób nie uregulowano umowy zawieranej pomiędzy uczelnią a studentem. Tym samym zgodnie z art. 750 Kodeksu cywilnego zastosowanie znajdą przepisy dotyczące zlecenia.

Wygląda to tak, że Ci, którzy podpisali umowę ze szkoła przed 2006 r. mają linię obrony i jakikolwiek punkt zaczepienia, jednak Ci, którzy podpisali po 2006 r. - sam już nie wiem.

Chyba coś w tym jest.

Ja mam już wyznaczoną rozprawę na sierpień, a podpisywałam umowę w 2005. czy możesz mi napisać jaką linię obrony przygotować?

Hola, hola, coś mi tu nie pasuje!
lola86 napisał:
'' ... jest to roszczenie mające oparcie w art. 160 ust. 3 Ustawa o Szkolnictwie Wyższym, w skutek czego stanowi ono umowę nazwaną i tym samym z mocy art. 118 ma do niej zastosowanie 10 - letni termin przedawnienia''.
Artykuł 160 ust. 3 mówi wyraźnie o płatności za studia lub usługi edukacyjne więc jak to możliwe, że

lola86 napisał:
2 letni okres przedawnienia też nie przysługuje ponieważ szkoła wyższa to nie osoba trudniąca się zawodowo ani osoba utrzymująca takie zakłady.

a kto to w takim razie jest i na jakiej podstawie prowadzi usługi edukacyjne? W końcu osoba prawna lub fizyczna ma tylko prawo do utworzenia szkoły niepublicznej

lola86 napisał:
Nie można też zastosować art. 118 k.c. ponieważ czesne to nien świadczenie okresowe a jednorazowe podzielone na raty:o. oraz roszczenie o zapłatę ceny względem Szkoły Wyższej nie jest związane prowadzeniem działalności więc nie może mieć zastosowanie art, 118 k.c

Jak to może być świadczenie jednorazowe skoro uczelnia nie wie jaką de facto zapłaci się sumę w całości? Przecież student w każdym momencie może zrezygnować ze studiów. Płacę za dany okres a nie za całość podzieloną na raty

Witam,

Mam pytanie czy jeśli dostanę takie zawiadomienie od komornika o zaległych płatnościach to co w przypadku gdy nigdy nie miałem ze szkołą podpisanej umowy? Sam dokument mam ale nigdy nie złożyłem na nim podpisu i nie dostarczyłem go do uczelni mimo to przez jakiś czas studiowałem mam jakieś wpisy w indeksie itp.

Czy firma windykacyjna może ubiegać sie o spłatę w takim wypadku?

Witam ma ktos jakies nowe fakty bo ostatnio KGPN faktycznie odwoluje sie na 10 letni okres przedawnienia udowadniajac to kilkoma wygranymi juz procesami oraz przytacza mnostwo faktow z posiedzen Sadu Najwyzszego powiem krotko.NIEMA SZANS NA DZIEN DZISIEJSZY Z NIMI WYGRAC W SADZIE REJONOWYM choc licze na cud w dniu rozprawy.
Czy da sie jakos nieplacic odsetek bo mam ich 3 razy tyle co czesnego.pozdro

Skąd masz dane, że:

ostatnio KGPN faktycznie odwoluje sie na 10 letni okres przedawnienia udowadniajac to kilkoma wygranymi juz procesami oraz przytacza mnostwo faktow z posiedzen Sadu Najwyzszego.

Masz jakieś konkretne statystyki czy ten wniosek wyciągnąłeś po przeczytaniu kilku postów tutaj na forum?

Hmm, nie twierdziłbym definitywnie, że "nie ma szans". Nie znamy konkretów. Nie bierzmy zatem kilku spraw jako całości, ogółu.

Być może powzięta była zła linia obrony, nietrafne argumenty, możliwości jest wiele.

Ja mam rozprawę w listopadzie. Zobaczymy co to będzie.

Ostatnia edycja:
Ja czekam na rozprawe i po skompletowaniu dokumentow razem z radca prawnym jestesmy za przedawnieniem art751 pkt 2 kc ja sie okazalo KGPN na pismo radcy odpowiedzialo kilkoma stronami przytacza wygrane rozprawy,rozklada na czyniki pierwsze pojecia dzialalnosci,platnosci jednorazowej rozlozonej na raty,obowiazkow szkoly oraz obowiazkow studenta wszystko popiera albo wygranymi sprawami albo posiedzeniami Sadu Najwyzszego ktory przyznaje racje KGPN.
-Sad Okregowy Bialystok 25.04.2013,Elblag 26.06.2013,Lodz 08.05.2013,Torun 06.05.2013 jest tego mnostwo.

Podsumowanie koniecznosc stosowania 10 letniego terminu przedawnienia do roszczen uczelni wyzszych o zaplate czesnego i oplat zwiazanych z odbywaniem studiow na podstawie art.118 in principo kc.

Mam nadzieje ze chociaz odsetki jakos Sad umorzy ale w to tez trudno wierzyc bo 481kc mowi ze moga dochodzic odsetek.

Zatem wszystko zależy od Sędziego? No bo przecież nie wygrywają hurtem co popadnie...

Dziwne ale wygrywaja bardzo duzo tylko w 2013 w poprzednich latach jakos im sie nie wiodlo.
Co sie stalo maja lepszych radcow w W-wie niz w innych miastach bardzo dziwne,temat rzeka do rozprawy 1,5 m-c trzymam kciuki za siebie i innych.pozdro

czy ja dobrze czytam ? sąd najwyższy przyznał rację KGPN ?

Sad Najwyzszy 7.01.2009 wskazal ze tym rozni sie swiadczenie okresowe od jedorazowego spelnianego sukcesywnie lub ratalnie ze wplacane okresowo kwoty nie sa zaliczane na poczet jednego swiadczenia i juz nam moga dokopac.
Moze nie bezposrednio przyznal im racje ale dal zielone swiatlo ze moga sie powolowywac i wygrywac.pozdro

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót