firma windykacyjna Ultimo

• Autor wątku Autor wątku KOBRA53
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KOBRA53

Użytkownik
Odpowiedzi
127
Firma Ultimo kupiła od PKO mój dług był to kredyt odnawialny w wysokości 3500 zł trudności spowodowały, ze go nie spłaciłem
Dogadałem się z firmą Ultimo na dobrowolną spłatę ( sprawa nie trafiła do sądu ) którą realizuję.
Do dnia 20.03.2013 roku spłaciłem im już kwotę 8590 zł, dzwoniłem wczoraj do firmy Ultimo bo chciałem sprawę zamknąć i uzyskałem odpowiedź, że mam jeszcze do spłaty 1850 zł co w sumie daje kwotę 10440 zł ( 300% ).
Bardzo proszę o poradę prawną czy naliczanie takich dużych odsetek jest zgodne z prawem.
Pozdrawiam

A podpisywałeś z nimi umowę spłaty w ratach?

To było różnie na początek wpłaciłem 500 zł ( to był 2007r ) a potem głównie telefonicznie uzgadniałem wpłaty w różnych kwotach też była zawarta ugoda na spłaty w ratach.

Proponuję zerknąć na umowę o kredyt odnawialny i sprawdzić jakie są tam odsetki. Ultimo nie nalicza nic ponad to co znajduje się w umowie (prawdopodobnie są to odsetki inne niż ustawowe).

Nie mam tej umowy kredyt był brany ok 10 lat temu, czy Ultimo może mi tą umowę udostępnić? czy mam się do nich zwrócić na piśmie?

Witam ja mam inny problem z tą firmą...też mam kredyt był juz komornik ale sprawę umożył i bank sprzedał mój dług tej firmie więc teraz ultimo chce abym swój majątek ujawniła w sądzie czy mogą to zrobić? czy to oni są teraz moimi wierzycielami?

Mam dodatkowe pytanie do tej sprawy, czy odsetki w takim przypadku nie ulegają przedawnieniu?

Co by było jakbym napisał im że już dalej nie będę płacił? jakie działania może wtedy podjąć firma ULTIMO?

KOBRA53 napisał:
Co by było jakbym napisał im że już dalej nie będę płacił? jakie działania może wtedy podjąć firma ULTIMO?

Przeczytaj wątki przyklejone w dziale windykacja. Robiłeś za "dojną krowę"

a jak przestać być " dojna krową" oni jeszcze chcą ode mnie prawie 2000 zł i czuję, że to nie koniec proszę o pomoc co mam zrobić ? pozdrawiam i życzę wesołych świąt

Wyślij im pismo, ze zobowiązanie zostało uregulowane wraz z odsetkami. W/g Twoich wyliczeń zapłaciłeś dużo więcej niż powinieneś. Kategorycznie żądaj zaprzestania windykowania, w przypadku sporu co do wyimaginowanych zaległości oczekujesz postępowania sądowego, gdzie podniesiesz zarzut lichwy i przeterminowanego długu. Nic telefonicznie pisemnie!

Dzisiaj telefonicznie zaproponowali mi umorzenie 50% czy mam się na to zgodzić czy dalej negocjować.
Prawdę mówiąc nie chcę im już zapłacić żadnej kwoty dlatego proszę o poradę pozdrawiam

Nie bardzo rozumiem, pisałeś wcześniej że nie chcesz im już płacić bo spłaciłeś z nawiązką, a teraz pytasz czy masz się zgodzić na spłatę połowy z tego co chcą od Ciebie wyciągnąć?

Do BlackDevil szczegóły 17.10.2006r ultimo kupiła od PKO mój dług kredyt odnawialny na kwotę 3500 zł od 07.2008r zacząłem im spłacać do dnia 20.03.2013r wpłaciłem im kwotę 8589,84 zł i chciałem sprawę zamknąć.
W rozmowie telefonicznej uzyskałem informację, że aby zakończyć sprawę to muszę w ciągu 1 dnia zapłacić im jeszcze kwotę 1848,93 zł co w sumie dało by kwotę 10437,84 zł.
telefonicznie zaproponowali ugodę poprzez obniżenie rzekomo zaległej kwoty 1848,93 zł o 50 % dzisiaj dostałem pismo od nich ale w nim teraz jest już tylko 30% a termin wpłaty tej kwoty ustalili na 20.03.2013r
Może to jest zagmatwane ale prosiłem o informację co mam w tym przypadku zrobić.
Nadmieniam, ze w tej sprawie nie było żadnego wyroku sądowego bo czułem się osobą odpowiedzialną ale jak wygląda z tego firma Ultimo chce mnie wykorzystać maksymalnie.
Pozdrawiam

Już piszę do nich pismo dziękuję i pozdrawiam

No właśnie o to mi chodzi, spłaciłeś dużo ponad to co powinieneś, korf napisał co robić a Ty pytasz czy masz przystać na ich propozycję, skoro masz za dużo gotówki to lepiej oddaj na chore dzieci...

KOBRA53 napisał:
a jak przestać być " dojna krową" oni jeszcze chcą ode mnie prawie 2000 zł i czuję, że to nie koniec proszę o pomoc co mam zrobić ? pozdrawiam i życzę wesołych świąt[/QUOTE

:mad: nie płać im więcej złotówki, za 3500 zł zadłużenia wpłaciłeś cwaniakom baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dużo, według mnie wyłudzili od ciebie pieniądze, nic nie wpłacaj, niech idą do sądu i nie bój się tego bo tylko tam można definitywnie zakończyć sprawę, potem złóż pozew o wyłudzenie :mad:

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i pomoc dzisiaj wysyłałem do ultimo pismo od nich dzisiaj znowu dostałem nową ugodę teraz znowu chcą umorzyć teraz znowu 50% chyba czytali ten temat na forum.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

Witam mam pytanie o firmę ULTIMO. W 2000 roku dostałem kredyt samochodowy w banku po kilku latach samochód został skradziony i przestałem płacić, bank sprzedał zadłużenie firmie Ultimo. Oczywiście Samochód był ubezpieczony i była cesja ustanowiona. Od 4 lat firma Ultimo wysyła pisma i wydzwania strasząc sądem i komornikiem. Proponuje terminy wpłaty jakiejś części zadłużenia (200zł) i w tedy nie odda sprawy do sądu. Proszę o pomoc i czy taka sprawa jest przedawniona.

Powrót