Firma windykacyjna ULTIMO

• Autor wątku Autor wątku samick1974
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samick1974

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mam spory kłopot z firmą Ultimo,a mianowicie czy jest jakaś instytucja nadzoru finansowego lub podobnego która jest w stanie sprawdzić czy wysokość prawdopodobnego długu podawana przez Ultimo jest prawidłowa (czy nie jest zawyżona)?-podkreślam że zadłużenie prawdopodobnie powstało w 2000 roku,jest przedawnione, i czy Ultimo nadal może naliczać odsetki?

Na początek poczytaj forum, podobnych tematów tysiące :)
Jak już "załapiesz" podstawy, dalej nie będziesz mógł czegoś zrozumieć, wtedy dopytaj :)

Jestem tu nowy i nie bardzo wiem jak się poruszać wśród tak wielu tematów-ta podpowiedź niewiele mi pomogła ale dzięki...

Nikt nie jest w stanie sprawdzić, Ultimo może sobie naliczać co tylko zapragnie - jeśli z większymi kwotami lepiej się czują to nic nie zrobisz. Ważne jest co zasądziłby sąd i że w twojej sprawie niczego nie zasądzi jeśli podejmiesz prostą obronę (zarzut przedawnienia).
Zawyżenie roszczenia miałoby znaczenie, gdyby dokonali wpisu do biura informacji gospodarczych.

I tu pojawia się kłopot ponieważ Ultimo "wpisało mnie" do BIG-u a wszyscy wiemy jak taki wpis uprzykrza nam życie.Czyżby jedynym rozwiązaniem było zaakceptowanie ich "złodziejskich" sum ?-naprawdę nie ma innego wyjścia ?

samick1974 napisał:
Ultimo "wpisało mnie" do BIG-u a wszyscy wiemy jak taki wpis uprzykrza nam życie.?
Jak uprzykrza? Nie śpisz po nocach, budzisz się z krzykiem, moczysz we śnie? Taki wpis to tylko czasami drobna niedogodność, nic więcej

samick1974 napisał:
Czyżby jedynym rozwiązaniem było zaakceptowanie ich "złodziejskich" sum ?-naprawdę nie ma innego wyjścia ?
Jeśli wpis jest bezprawny bądź nieprawdziwy, masz szansę nawet na otrzymanie od Ultimo zadośćuczynienia pieniężnego

Np. banki nie udzielą kredytu osobie będącej wpisanej do BIG-u,podobnie jest z telefonią komórkową,telewizją sat.-to miałem na myśli.

samick1974 napisał:
Np. banki nie udzielą kredytu osobie będącej wpisanej do BIG-u,podobnie jest z telefonią komórkową,telewizją sat.-to miałem na myśli.
Nieprawda że na pewno nie. Być może może być z tym związana jakaś niedogodność

Też miałem problem z firmą ULTIMO . Na szczęście Sąd wydał wyrok oddalający powództwo z uwagi na przedawnienie roszczenia . Czekam teraz tylko na to aż referendarz wyda postanowienie stwierdzające jego prawomocność . Czy w związku z tym wyrokiem mogę domagać się od ULTIMO by ci zaprzestali przysyłania do mnie ''ulotek o różnego rodzaju loteriach" ?

To może inaczej...jeżeli Sąd uzna przedawnienie to czy Ultimo będzie musiało wykreślić mnie z BIG-u?-moim zdaniem nie ale mogę się mylić...

Bambo83 napisał:
Czy w związku z tym wyrokiem mogę domagać się od ULTIMO by ci zaprzestali przysyłania do mnie ''ulotek o różnego rodzaju loteriach" ?
Jak najbardziej - roszczenie nie istnieje. Ultimo zapewne jednak będzie uważać inaczej, co już tu niedawno ktoś opisywał swoją rozmowę z Ultimo
samick1974 napisał:
To może inaczej...jeżeli Sąd uzna przedawnienie to czy Ultimo będzie musiało wykreślić mnie z BIG-u?-moim zdaniem nie ale mogę się mylić...
Sąd oddali powództwo - Ultimo ma obowiązek wykreślić. Nie wykreśli - sankcje karne wynikające z ustawy (grzywna do 30 tys. zł) oraz dla ciebie zadośćuczynienie pieniężne

Jak najbardziej - roszczenie nie istnieje. Ultimo zapewne jednak będzie uważać inaczej, co już tu niedawno ktoś opisywał swoją rozmowę z Ultimo

Roszczenie nie istnieje jak jest przedawnione ?

Zarzut przedawnienia uznany przez sąd powoduje że nie musisz placić. Ale dług istniej

Jeden Grzeszczyk napisał:
Istnieje, jeśli się "tylko" przedawniło i wierzyciel mimo wszystko domaga się zapłaty. Jeśli powództwo zostało oddalone - jest już nienależne. Stąd też psim obowiązkiem jest wówczas wykreślić z wszelkich rejestrów, pod sankcją karną

Ale.. autor w pierwszym poście przyznał że ma zadłużenie. Czyli istnieje

izaw8 napisał:
Ale.. autor w pierwszym poście przyznał że ma zadłużenie. Czyli istnieje
To po wyroku oddalającym powództwo przestaje istnieć, gdyż staje się nienależne.

Ultimo wyrok oddalający powództwo rozumie na swój sposób :)
marian.pazdzioch napisał:
- jest wyrok oddalający powództwo ale sąd nie wydał wyroku zwalniającego ze spłaty więc już nawet teraz mogą dług rozłożyć na raty :D
To tak, jakbym policjantowi tłumaczyła, że owszem, kodeks drogowy zabrania przejazdu na czerwonym świetle, ale nigdzie nie jest w kodeksie napisane że zabroniono jechać na czerwonym akurat na tym skrzyżowaniu :evil: i niech mi przeszuka kodeks drogowy i znajdzie to skrzyżowanie

Wiem że byłoby fantastycznie gdyby Sąd dług przedawnił,powództwo oddalił...tylko że wtedy Ultimo by nie istniało bo po co?A co jak Sąd uzna dług za przedawniony ale powództwa nie oddali to nadal będzie d...-wyrok Sądu Najwyższego z 2006 roku wskazuje że jest to możliwe.

Powrót