firma windykacyjna żąda zapłaty za czesne - pomocy - cz III

• Autor wątku Autor wątku Pablo_klb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Belial05 napisał:
Witajcie, tak się poskładało, że w ciągu ostatnich paru miesięcy dostałem dwa nakazy zapłaty od dwóch różnych wierzycieli za czesne uczelni (2013 r oraz 2009 r.).
Szczęśliwie terminy obu rozpraw spraw z odwołania były w styczniu i w lutym, więc już po wskazanej wyżej uchwale Sądu Najwyższego.
W obu przypadkach odpowiednie powołanie się na tę uchwałę skutkowało oddaleniem powództwa. Uniwersytet Wrocławski na 100% będzie jeszcze się odwoływał, bo to w końcu środki publiczne, więc muszą wyczerpać ścieżkę, ale KGPN na razie dopiero wniósł o uzasadnienie wyroku. Zobaczymy jaki będzie rozwój sytuacji, dam znać na bieżąco.
***mod***.

Krótki update - Niestety nie mogę już edytować posta.

W obu sprawach powództwa uczelni zostały prawomocnie oddalone.
Zatem problemy z głowy i teraz tylko czekam na zwrot kosztów, które poniosłem na prawnika, ale opłacało się :-D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie boisz sie tego ze teraz beda Cie chcieli wpisac do krd czy big?

dakos11 napisał:
Nie boisz sie tego ze teraz beda Cie chcieli wpisac do krd czy big?

Istnieje takie ryzyko, ale z oddalonym powództwem może być łatwiej żądać usunięcia sprawy z bigu - zobaczymy.

W ostateczności ratuje jeszcze dziesięcioletni limit wieku sprawy przy wpisie - nie dopiszą sprawy terminem wymagalności starszym niż 10 lat, a jeśli w chwili wpisu ta sprawa będzie młodsza niż 10 lat, to i tak automatycznie wyleci z rejestru z chwilą kiedy ten termin zostanie osiągnięty.

Czyli dlug przedawniony 10 lat nie moze byc wpisany do rejestru?

dakos11 napisał:
Czyli dlug przedawniony 10 lat nie moze byc wpisany do rejestru?

Zgadza się - od 13 listopada nie można już dopisywać do bigów spraw, których data wymagalność przekracza 10 lat.

Gorzej jeśli jakaś sprawa mająca np. 9,5 roku została dopisana przed 13 listopada - wówczas wpis będzie wisiał w bigu jeszcze nawet przez 10 lat - do tego momentu liczyła się data wpisu. Bez względu na datę powstania zobowiązania.

Czyli jesli moj dlug jest wymagalny na dzien 07.2008 to taka informacja jesli nawet bedzie dodany to zostanie usuniety po terminie 07.2018?

Ostatnia edycja:
dakos11 napisał:
Czyli jesli moj dlug jest wymagalny na dzien 07.2008 to taka informacja jesli nawet bedzie dodany to zostanie usuniety po terminie 07.2018?

Jeśli wpis został dodany przed 13-11-2017(np. 10-11-2017), to wierzyciel będzie mógł ten wpis trzymać w bazie przez 10 licząc od daty wpisu (czyli w tym przypadku do 9-11-2027). Jeśli natomiast zostanie dodany przed lipcem 2018, to w będzie widniał w bazie max do momentu kiedy upłynie 10 lat od daty powstania zobowiązania.

Po tym czasie wierzyciel powinien usunąć informację z bazy. Jeśli nie zrobi tego wierzyciel, to powinno zrobić to biuro - na wszelki wypadek rekomenduję kontakt ze wszystkimi bigami na początku sierpnia żeby sprawdzić jak to wygląda.

No i mam to za sobą, powództwo oddalone :)

Na szczęście znalazłem prawnika, który ma duże doświadczenie z KGPN i za darmo mnie reprezentował (w sensie KGPN płacił za przegranie sprawy)

Sam bym sobie z tymi dokumentami nie poradził.

Z tego co się orientuję to prawnik powołał się na jakąś decyzję Sądu Najwyższego z grudnia 2017 dotyczącą przedawnień za czesne.

witam wszystkich mam takie pytanie bo dostałem dzisiaj nakaz zapłaty od KGPN mam pytanko odnośnie jak liczone jest to 10 lat do przedawnienia bo mój termin wymagalności zadłużenia jest dniem 16.03.2008, wniosek został sporządzony 09.03.2018 a data wpływu 13.03.2018 czyli zdążyli przed upływem 10 lat? bo oczywiście na taki okres się powołali

darek0 napisał:
bo oczywiście na taki okres się powołali
A Ty się powołaj na okres trzyletni podnosząc w sprzeciwie zarzut przedawnienia.

rozumiem ale chciałbym wiedzieć do kiedy jest liczone te 10 lat teoretycznie, do 16.03.2018? czyli teoretycznie zdarzyli gdyby sąd uznał 10 lat a nie 3 lata bo w u nas w Polsce wszystko jest możliwe

Dziś i ja odebrałem wezwanie na rozprawę, wyznaczone na 05.06.2018 wcześniej była już wszczęta sprawa, ale została ona umorzona (wycofana przez KGPN).
Mój "dług" jest z 2009 roku.

Powoływać się na rozprawie na tą ustawę z 12.2017?

Po co to przesłuchanie, o co mają zamiar mnie pytać?

Jutro jadę zrobić wgląd do akt, także zobaczymy na jakie zapisy się powołują.

18.05 mialem rozprawe ,powodztwo oddalone , zwrot kosztow w kwocie 985zl . Teraz to KGPN zaplaci :-)

Ja mam jutro, poinformuję co i jak.

Jakieś wskazówki?

Jestem po rozprawie i w związku z tym, iż nie mogłem się zapoznać z pozwem (nie odebrałem poleconego kiedyś) i nie miałem możliwości wglądu w akta w czytelni sądu, gdyż były "wypożyczone" do oceny sędziny, Pani sędzia dała mi 14 dni na zapoznanie się i napisanie odpowiedzi na pozew. Załączam skan pozwu, jakieś celne uwagi, dotyczące napisania odpowiedzi na pozew macie dla mnie?
Z góry dziękuję

https://drive.google.com/file/d/1Zzx-NeYiYZ5zMg0O-g51E7BfqmluOxn7/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1G-N7eebdPUesg2dvBdnl9I8JeutMk7w0/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1wC-fnVZG7i9ezfPVCl7n_Z_M0Ji_aVgZ/view?usp=sharing

Powrót