firma windykacyjna

• Autor wątku Autor wątku kwll
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kwll

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
dzien dobry
dwa lata temu studiowałem na pewnej płatnej uczelni, zrezygnowałem ze względu na problemy finansowe, nie zapłaciłem jednej raty, po czym odebrałem papiery i nie dostałem żadnej informacji iż mam uregulować zaległość, dostałem pismo że zostałem skreślony z listy studentów ze względu na brak wpłaty. Po dwóch latach otrzymałem pismo od firmy windykacyjnej że mam im wpłacić pieniądze.
Jak wygląda dalsza droga w ściąganiu ze mnie długu? biorąc pod uwage iż nie zapłace firmie windykacyjnej

Mogą wnieść pozew o zapłatę do sądu na który pan odpowie podnosząc zarzut przedawnienia roszczenia.
Z firmą windykacyjną najlepiej w ogóle nie rozmawiać i nie korespondować. Gdyby byli nachalni powiadomić policję o nękaniu.

[cytat="Pasqud"]Mogą wnieść pozew o zapłatę do sądu na który pan odpowie podnosząc zarzut przedawnienia roszczenia.
Z firmą windykacyjną najlepiej w ogóle nie rozmawiać i nie korespondować. Gdyby byli nachalni powiadomić policję o nękaniu.[/cytat]

nie PAN, tylko marcin :d
dziękuje ślicznie za odpowiedź, czyli jestem na wygranej pozycji i mogę spać spokojnie ze względu na przedawnienie roszczenia? :) List otrzymałem listem zwykłym więc na pewno nie odpowiem na niego, a numeru tel do mnie nie posiadają więc nie będą mi głowy zawracać

[cytat="Pasqud"]Mogą wnieść pozew o zapłatę do sądu na który pan odpowie podnosząc zarzut przedawnienia roszczenia.
Z firmą windykacyjną najlepiej w ogóle nie rozmawiać i nie korespondować. Gdyby byli nachalni powiadomić policję o nękaniu.[/cytat]

po miesiącu sytuacja wygląda w ten sposób że dostałem jeszcze kilka zwykłych listów z ponagleniem do zapłaty i groźbą skierowania sprawy na drogę sądową, Pasqud powiedz Proszę gdzie mogę szukać aktów prawnych o których wspomninasz?? (dotyczących przedawnienia roszczenia)

kodeks cywilny
[lex:flwnwgq3]Art. 751. Z upływem lat dwóch przedawniają się:
1) roszczenia o wynagrodzenie za spełnione czynności i o zwrot poniesionych wydatków przysługujące osobom, które stale lub w zakresie działalności przedsiębiorstwa trudnią się czynnościami danego rodzaju; to samo dotyczy roszczeń z tytułu zaliczek udzielonych tym osobom;
2) roszczenia z tytułu utrzymania, pielęgnowania, wychowania lub nauki, jeżeli przysługują osobom trudniącym się zawodowo takimi czynnościami albo osobom utrzymującym zakłady na ten cel przeznaczone.[/lex:flwnwgq3]

Warunek oczywiście, że te 2 lata upłynęły od daty wymagalności II raty, a nie od rozpoczęcia studiów.

[cytat="Kaziutek"]Warunek oczywiście, że te 2 lata upłynęły od daty wymagalności II raty, a nie od rozpoczęcia studiów.[/cytat]

termin płatności był do marca 2005 roku, bardzo Wam Dziękuje za pomoc

Powrót